Interviu cu Aniela Sofron, Medical Affairs Manager - Farmacist Persoană Responsabilă – BPD, Wӧrwag Pharma România, partea a II-a

Vă invităm să cunoașteți viziunea colegei noastre, Anielei Sofron, despre carieră și despre munca în echipă. Aniela este Medical Affairs Manager - Farmacist Persoană Responsabilă – BPD, Wӧrwag Pharma România.

Ți-ai dorit mereu o astfel de direcție în carieră sau oportunitatea venită la momentul potrivit a condus spre cariera de azi?

Eu pot spune că m-am născut în profesia de farmacist pentru că mama mea este farmacist iar copilăria mi-am petrecut-o deseori în propria mea „farmacie”, printre flacoane și sticluțe goale, capsule sau casete colorate dar neumplute cu substanța activă, o balanța improvizată dar extrem de fidelă în mintea mea de copil, hârtii mâzgălite pe post de rețete, prezentate rând pe rând de fiecare păpușa ce locuia cu mine în casă.

Cred că inițial am pornit inconștient pe acest drum iar treptat această joacă s-a transformat într-o opțiune profesională.

În anul 2000, când am terminat eu facultatea, nu aveai prea multe posibilități de a profesa sau cel puțin eu nu am avut șansa de a experimenta și alte opțiuni de carieră în care profesia de farmacist să fie utilă astfel încât mă gândeam că mă voi întoarce în Galați, în farmacia unde am început această profesie ca pe o joacă.

Anul de stagiu petrecut într-o farmacie din București mi-a arătat ca ceea ce vedeam eu idilic în activitatea de farmacist, în timpul studenției, și anume o profesie pusă în slujba pacientului, nu are nicio legătură cu realitatea economică și financiară a industriei farmaceutice. Profesia de farmacist era înlocuită de partea comercială și acest lucru m-a determinat să mă întreb: „Unde sunt în acest moment? Încotro doresc să mă îndrept și care sunt lucrurile de care am nevoie pentru a ajunge acolo”. Așa am realizat că am nevoie sa fiu pe un alt drum pe care să mă pot dezvolta personal și profesional, unde să pot aplica profesia mea la un alt nivel. Am pornit în acea direcție, am ajuns în Sicomed, la acel moment cel mai mare producător de medicamente din România, am avut norocul să întâlnesc profesioniști cu experiență de ani de zile, oameni de la care am avut de învățat și alături de care am pătruns în lumea companiilor farmaceutice producătoare și distribuitoare de medicamente. 

 

Au venit spre tine presiuni de-a lungul timpului? Cum faci față perioadelor încărcate de responsabilitate și greutatea deciziilor tale?

Farmacistul Responsabil cu procesele de distribuție este persoana direct răspunzătoare în fața autorităților în domeniul medicamentului (ANMDM), a inspecțiilor efectuate de acestea, în urmărirea bunului mers al activităților de depozitare/distribuție, a calității serviciilor prestate. Este persoana care răspunde în fața auditurilor interne și/sau externe, în final este persoana fără de care o astfel de companie farmaceutică nu poate exista și funcționa. Dintotdeauna, numele acestei persoane a fost prezent pe autorizația de distribuție eliberată în urma inspecției  Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Presiunea și responsabilitatea activităților sau a deciziilor pe care trebuie să le iau sunt destul de evidente dar fiind în permanentă evoluție profesională, perfecționându-mă în standarde și sisteme de calitate, în audituri specifice, în managementul calității și nu în ultimul rând, fiind înconjurată de colegii mei, oameni minunați, ambițioși, adevărați profesioniști, pot face față  provocărilor. Când se lucrează în echipă exista un efect de sinergie iar unificarea eforturilor minimizează riscurile de a lua o decizie greșită sau de a omite lucruri importante.

 

Flexibilitatea e un concept despre care discutăm adesea în business și în viețile personale. Ce conotație primește acest atribut pentru tine, dincolo de rolul profesional?

Flexibilitatea este un mecanism adaptativ, dacă pot spune așa, pe care îl putem antrena, exact așa cum se poate antrena orice altă abilitate. Flexibilitatea minții presupune să fim pregătiți să ajustăm regulile din mers, să putem schimba direcția, drumul, viteza atunci când viața ne aduce în acel punct. Contrar flexibilității corpului, care scade cu vârsta, flexibilitatea minții crește (sau cel puțin ar trebui să crească) odată cu maturizarea individului pentru că viața ne tot arată pe parcursul ei că singura constantă este schimbarea iar noi trebuie să învățăm să ne adaptăm la ea dacă ne dorim să simțim evoluție, împlinire și de ce nu, fericire.

 

Care a fost una dintre cele mai mari realizări împreună cu echipa Worwag Pharma România?

Poate o să surprindă răspunsul meu, dar nu am să enumăr realizările mele profesionale prin certificările obținute de-a lungul timpului în această companie sau prin implementările de sisteme sau proiecte primordiale, duse cu succes până la capăt.

Cred că cea mai mare realizare a fost că aici am învățat să mă cunosc mai bine, să-mi identific zonele pe care trebuie să le dezvolt mai mult și să reușesc să mă automotivez cu succes. Toate aceste lucruri reprezintă, din punctul meu de vedere, temelia oricărei realizări profesionale și acest lucru a fost posibil alături de oamenii din echipa Worwag Pharma România.

 

Ce crezi ca ar trebui să se schimbe în industria farmaceutică din România?

Cred că ar trebui să se investească în sisteme de educare a pacientului, educație ce ar trebui pornită de la firul ierbii. Oamenii ar fi mai informați și ar avea mai multă încredere în profesionistul din fața lor, medic sau farmacist, și ar înțelege că automedicația nu este soluția în rezolvarea problemelor de sănătate, dimpotrivă, ar putea duce la agravarea lor, iar informațiile la care ei au acces printr-un simplu click, pe Google, ar putea să le facă mai mult rău decât bine.

Ar mai fi necesară o legiferare strictă a publicității suplimentelor alimentare, exact așa cum este legiferată publicitatea medicamentelor. În acest fel oamenii nu ar mai încerca să trateze afecțiuni grave cu aceste “panacee universale”  așa cum au ajuns prin publicitate mincinoasă, suplimentele alimentare. Așa ar înțelege că doar medicamentele sunt cele ce tratează și previn apariția bolilor nu suplimentele alimentare care ajută într-adevăr organismul, sistemul imunitar, asigură nutrienții necesari dar nu reprezintă niciodată o opțiune de tratament sau prevenție.

Ar mai fi necesară schimbarea rolului /conceptului de farmacist în farmaciile comunitare. Farmacistul ar trebui să aibă un rol cheie în asigurarea serviciilor de sănătate prin eliberarea medicamentelor, prin educarea pacientului, prin consilierea acestuia. Realitatea este că în societatea în care trăim (aici mă refer la România pentru că acest lucru nu se întâmplă în tări precum Austria, Anglia, Franța, Germania, etc.), banul vorbește iar rolul farmacistului este de multe ori în contradicție cu cel al unui profesionist în domeniul sănătății. Practic, profesia farmacistului a fost transformată în una comercială și, poate, și de aici lipsa de încredere a pacientului în opinia profesionistă a farmacistului.

 

Care e atributul pe care îl prețuiești cel mai mult la Worwag Pharma România?

Echipa alcatuită din persoane pozitive și optimiste, care împărtășesc aceleași viziuni și care reușesc mereu să depășească provocările, indiferent de circumstanțe.