Interviu cu Bogdan Ailoaei, student la Farmacie

Bogdan Ailoaei

 

Anul III, UMF “Gr. T. Popa” Iași

 

Coordonator Educație Farmaceutică FASFR

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Am ales profesia de farmacist din pură întâmplare la sfatul unei rude apropiate, care lucrează în domeniul medical. Fiind un fan al chimiei organice încă din liceu și având contact cu profesori implicați în cadrul procesului de pregătire pentru admitere, am solidificat ideea conform căreia această profesie îmi este potrivită.

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Am privit întotdeauna farmacistul ca un expert al medicamentului, lucru care m-a fascinat și care mi-a amplificat dorința de a deveni astfel un profesionist în domeniul sănătății.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Am experimentat un moment mai puțin plăcut odată cu începerea primului an universitar, datorită anxietății pe care o manifestam în preajma colegilor de an. Totuși, acest aspect nu a fost total negativ, deoarece m-a determinat să devin mai sociabil, să mă implic în voluntariat, fapt care nu a dus la dispariția sentimentelor de anxietate, ci la stăpânirea lor.

Cele mai plăcute momente au fost cele în care m-am implicat în voluntariat, mai exact în SSFI (Societatea Studenților Farmaciști Iași), iar mai târziu în FASFR (Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România), unde am cunoscut persoane care au contribuit și încă contribuie la dezvoltarea mea personală și profesională. Dintre proiectele care m-au marcat amintesc InterFarma, unde am văzut ce înseamnă o săptămână din viața unui student la Facultatea de Farmacie din Târgu-Mureș, cât și NextPR, în cadrul căruia am trecut prin trei zile de training în domeniul Relațiilor Publice.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

Nu am încă un plan concret, dar aș dori să am măcar un minim contact cu pacienții în aria pe care o voi alege. 

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

În general, îmi face plăcere să ajut oamenii, iar profesia de farmacist constă în acest lucru. Pot spune că interacțiunea cu pacientul și momentul în care îmi aplic cunoștințele sunt două aspecte importante și care îmi aduc bucurie.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

Personal, aș vrea ca fiecare să-și schimbe percepția conform căreia farmacistul doar vinde medicamente și să transmitem/livrăm informația corectă, potrivit căreia farmacistul eliberează medicamente și, mai mult de atât, are rolul de a informa și consilia pacientul pentru a urma un tratament adecvat. Pe lângă aceste aspecte, are o multitudine de oportunități după absolvirea facultății, care nu sunt cunoscute multora, cum ar fi Farmacistul în politici de sănătate, care este implicat în organizațiile de sănătate, lucrând pentru ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului), Colegiul Farmaciștilor sau Ministerul Sănătății pentru evaluarea noilor medicamente, care vor intra pe piață sau vor fi compensate de stat. Pe lângă această informare, pot spune că fiecare dintre noi, studenții de la Facultatea de la Farmacie, avem posibilitatea de a schimba viziunea oamenilor despre profesia de farmacist prin puterea exemplului.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Nu mă voi rezuma la un singur cuvânt, ci voi defini farmacistul ca fiind un expert al medicamentului.

8. Ce îți dorești de la profesia de farmacist? Ce crezi că te-ar ajuta să performezi în domeniul farmaceutic?

Îmi doresc ca profesia de farmacist să aducă o schimbare pozitivă în societate prin profesionalismul și dedicarea specialiștilor din domeniu. Consider că voluntariatul și contactul cu persoanele cu experiență din fiecare arie au un rol esențial mai întâi în dezvoltare, iar apoi în creșterea performanței fiecăruia atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitori farmaciști?

Aveți încredere în voi și acceptați orice provocare din domeniul educațional. Vă încurajez să ieșiți din zona de confort și să vă implicați în activități de voluntariat pentru a vă specializa și pe domenii care vă vor ajuta în interacțiunea cu pacienții. Totuși, nu neglijați facultatea, pentru că aceasta are un rol fundamental în pregătirea unor farmaciști bine informați.

 

Bogdan Ailoaei

Anul III, UMF “Gr. T. Popa” Iași

Coordonator Educație Farmaceutică FASFR

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP