Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică: Recomandările consensului experților internaționali

INTERVIU CU PROFESORUL DAN ZIEGLER

Centrul German de Diabet, Düsseldorf, Germania

  • Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație microvasculară a diabetului, care poate fi observată la aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de diabet.
  • Raportul de consens conține recomandări și algoritmi practici, distincți și condensați, pentru ca medicul să poată diagnostica afecțiunea cât mai devreme cu putință
  • Cel mai important aspect al acestui raport de consens este abordarea holistică, care ia în considerare nu numai tratamentul simptomatic al durerii, ci inclusiv conceptul de farmacoterapie orientată patogenetic.

De ce este considerată neuropatia diabetică o „complicație uitată”? Și care a fost rațiunea pentru susținerea acestei Conferințe de consens?

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație microvasculară a diabetului, care poate fi observată la aproximativ o treime din persoanele care suferă de diabet zaharat și, probabil, jumătate dintre acestea prezintă simptome neuropate, inclusiv durere, în timp ce cealaltă jumătate rămâne, în mare parte, asimptomatică. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata ridicată a neuropatiei nediagnosticate poate ajunge până la 80%.

Al doilea motiv este că atât medicii, cât și pacienții acordă mai multă importanță bolilor cardiovasculare precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, decât neuropatiei diabetice, care reprezintă amenințarea majoră cauzată de diabet.

O altă problemă este că ghidurile disponibile privind diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice sunt fie eterogene, fie chiar confuze sau incomplete, concentrându-se doar pe anumite aspecte ale bolii. Astfel că, am adoptat o abordare holistică pentru a obține recomandări de consens, acoperind toate domeniile relevante și definind algoritmii necesari pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice, care sunt relevanți în mod specific pentru practica clinică. În lipsa dovezilor, acest consens a fost realizat pe baza dovezilor disponibile și, de asemenea, pe experiența personală a experților.

Care sunt provocările asociate cu screeningul și diagnosticul neuropatiei diabetice?

O provocare este că jumătate dintre pacienți rămân asimptomatici și, prin urmare, trebuie să fie examinați și nu doar chestionați cu privire la simptomele lor. O altă problemă este că în această afecțiune sunt implicate diferite fibre nervoase, cum ar fi fibre mari sau mici, iar un singur test nu este suficient pentru a diagnostica neuropatia. Deci, în multe situații, aveți nevoie de un set de teste, dar sunt multe și nu sunt suficient de standardizate, astfel încât se pune întrebarea care sunt testele cele mai potrivite? În acest sens, raportul de consens oferă recomandări practice și algoritmi distincti și condensați pentru ca medicul să poată decide ce test ar trebui să fie aplicat și cum exact aceste instrumente ar trebui utilizate în practica clinică pentru a diagnostica afecțiunea cât mai devreme posibil.

Care sunt diferențele între acest raport de consens și ghidurile actuale internaționale și cele anterioare? Și de ce este important pentru medici să urmeze recomandările consensului?

Cred că, cel mai important aspect este abordarea holistică, luând în considerare nu doar tratamentul durerii simptomatice, ci și conceptul de farmacoterapie orientată patogenetic. O altă particularitate în elaborarea acestui consens este că a fost aplicată metoda Delphi. În ultimul rând, au fost sintetizate recomandări specifice subiectului actual al pandemiei de COVID-19, concentrate asupra riscului crescut de mortalitate în spital, complicațiilor piciorului și riscului de amputații în rândul pacienților cu diabet infectați cu COVID-19. Așadar, sper că aceste recomandări directe și distincte vor fi utile medicilor în practica lor zilnică, atunci când diagnosticează și tratează pacienții cu neuropatie diabetică.

PENTRU INFORMAȚII SUPLIMENTARE, VĂ RUGĂM SĂ ACCESAȚI ARTICOLUL COMPLET:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.dia- bres.2021.109063. Epub ahead of print. Acesibil online aici.

Descarcă interviul în format PDF