Complicațiile diabetului - care sunt riscurile implicate în tratamentul diabetului zaharat?

Aproximativ șapte milioane de persoane suferă de diabet în Germania. Această boală metabolică se manifestă printr-un nivel permanent crescut al glicemiei. De cele mai multe ori, diabetul are o evoluție insidioasă, astfel că este depistat târziu în multe cazuri. Riscurile glicemiei necontrolate constau în comorbidități care sunt de multe ori mai periculoase decât diabetul în sine. Cauza diverselor comorbidități ale diabetului este întotdeauna glicemia excesiv de mare de care suferă persoanele afectate. Aceasta înseamnă că descompunerea glucozei în celule nu se realizează corect și se eliberează radicali de oxigen – mai exact, radicali anion superoxid – care produc apoi complicații suplimentare. Aceștia deteriorează mai întâi vasele sanguine delicate, apoi pe cele mai mari, provocând astfel, pe termen lung, deteriorarea fibrelor nervoase, probleme de vedere și insuficiență renală. Din cauza riscului de tromboză și de arterioscleroză, crește considerabil și riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. 

Comorbiditățile diabetice survin la mulți pacienți – este foarte dificil să se depisteze riscul de timpuriu.

PREZENTARE GENERALĂ

Neuropatia diabetică - leziuni ale nervilor cauzate de diabet

Deoarece vasele de sânge au niveluri ridicate ale zahărului din sânge, nervii responsabili de simțul tactil și de sistemul musculoscheletal nu sunt alimentați cu oxigen și nutrienți. Împreună cu alte procese metabolice cauzate de hiperglicemie (de exemplu, formarea așa-numitelor AGE sau "produse finale de glicație avansată", adică proteine ​​modificate și / sau lipide), aceasta conduce la distrugerea nervului treptat. Pe de o parte, AGE (produsele reziduale ale metabolismului) cresc formarea de specii reactive de oxigen și interferează cu sistemele antioxidante; Pe de altă parte, formarea AGE continuă să avanseze în condiții de oxidare, determinând astfel un cerc vicios în mișcare declanșând neuropatia diabetică, una dintre cele mai frecvente complicașii diabetice. Aproape fiecare al treilea pacient diabetic este afectat, suferind de limitările grave pe care această afecțiune le provoacă în viața de zi cu zi. Mai departe, terminațiile nervoase ale inimii sunt puse în pericol. În consecință,neuropatia diabetică afectează mai întâi nervii delicați din picioare, care sunt responsabili pentru transmiterea sentimentelor de durere și temperatură. Sistemul nervos autonom al organismului poate fi, de asemenea, afectat de neuropatie.

Simptomele neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetică se poate manifesta în modul cel mai variat, în funcție de modul în care sunt afectați acut nervii. Pierderea sensului tactil, precum și a senzației de durere și temperatură pot fi rezultatul. Terminalele devin amorțite, deoarece nervii nu mai pot trimite stimuli senzoriali. Cu toate acestea, disfuncțiile nervilor pot provoca dureri cronice sau pot duce la parestezii, cum ar fi furnicăturile sau formarea în membrele care pot duce la paralizie. În cazul în care sistemul nervos vegetativ sau vegetativ este afectat, se poate produce aritmie, iar problemele erectile pot duce la lipsa contracției vezicii urinare. În anumite condiții, este mai greu pentru persoanele afectate să perceapă simptomele de hipoglicemie diabetică periculoasă datorită nervilor defectuoși. Din acest motiv, prevenirea este mai bună decât vindecarea și acesta este motivul pentru care tratamentul preventiv este atât de important.

Tratarea corectă a neuropatiei diabetice

Tratamentul neuropatiei diabetice trebuie să se bazeze întotdeauna pe trei piloni esențiali:

  • Optimizarea reglementării zahărului din sânge este cea mai importantă. Se poate realiza prin schimbarea modului de viață și, în măsura în care este necesar, ajustarea corectă a medicamentelor.
  • În anumite cazuri, o terapie simptomatică cu medicamentele care acționează la nivel central poate ajuta.
  • Al treilea pilon esențial este blocarea proceselor metabolice patogene, cum ar fi formarea mai sus menționată a AGE, prin intermediul benfotiaminei. O aprovizionare cu acest biofactor important poate fi utilă pentru a preveni deteriorarea și apariția efectelor târzii.
Piciorul diabetic - consecință frecventă a neuropatiei diabetice

Declanșată de neuropatia diabetică sau în cazuri rare de boală arterială ocluzivă, o funcționare defectuoasă a nervilor poate duce la amputarea unui picior în cazuri grave - ceva care se întâmplă în Germania de aproximativ 50.000 de ori pe an. Deoarece nervii din picior încep să moară, pacienții nu mai simt răni și puncte de presiune. Rănile se pot infecta cu ușurință și se pot vindeca foarte lent din cauza circulației necorespunzătoare. Abcesele se pot forma în jurul rănilor și atacă țesutul și oasele până când piciorul nu mai poate fi salvat. Prevenirea și controlul regulat al picioarelor sunt esențiale. Astfel, pot fi recunoscute chiar răni mici, prevenind inflamațiile devreme și periculoase.

Diabetische Folgeerkrankungen Füße
Riscul de tromboză și boală arterială ocluzivă periferică ca și complicație diabetică

Deteriorarea pereților vaselor de sânge duce în timp la depuneri de calciu - și se instalează arterioscleroza. Acest proces constrictează fluxul sanguin datorită arterelor mai înguste. Rezultatul este că suficient oxigen nu va mai putea ajunge în locurile unde este nevoie. În plus, se pot forma cheaguri de sânge pe depozitele de calciu. Riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral provocat de tromboză și depunerea de calciu crește drastic. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 în special sunt predispuși la un accident vascular cerebral, deoarece sunt afectați de metabolismul lipidic frecvent însoțitor și de hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sunt, de asemenea, mai sensibili.

Claudicația intermitentă ca și complicație diabetică

Dacă îngustarea vaselor de sânge are loc în arterele piciorului, această afecțiune este cunoscută sub numele de boală arterială ocluzivă arterială sau PAOD. Inițial, se manifestă ca un sentiment de răceală și furnicături, iar mai târziu se manifestă cu dureri de picioare, mai ales în timpul mersului pe jos. De aceea, persoanele afectate trebuie să se oprească adesea să se odihnească puțin. În stadii avansate, această afecțiune poate duce la necroza completă a vaselor de sânge, ceea ce poate duce până la amputarea piciorului. Deoarece simptomele inițiale au fost stabilite numai după ce o arteră a atins blocajul de 90%, prevenirea timpurie este esențială pentru ocolirea complicațiilor târzii.

Diabetische Folgeerkrankungen Schaufensterkrankheit
Leziuni ale rinichilor cauzate de diabet - neuropatia diabetică ca boală secundară

Deteriorarea pereților vaselor de sânge, declanșată de un nivel ridicat în mod constant al zahărului din sânge, afectează și vasele sanguine (capilare) delicate ale rinichilor. Atunci când corpuscula renală se oprește treptat, funcția de detoxifiere a organismului, realizată de funcția renală importantă de filtrare, se înrăutățește. Aproximativ unul din zece pacienți cu diabet zaharat este afectat de leziunile renale cauzate de diabet. Daunele pot fi observate într-un stadiu incipient al diabetului zaharat și se agravează după mult timp fără a fi observate. Simptomele tipice și semnele de otrăvire, cum ar fi o decolorare a ochilor și a pielii, apar la mulți pacienți numai într-un stadiu clinic târziu. În cel mai rău scenariu, funcția renală poate înceta complet. Atunci singurul remediu este dializa sau transplantul de rinichi. În stadiile incipiente ale bolii, poate fi necesar un test de sânge.

Deteriorarea retinei ca o boală secundară a diabetului zaharat - retinopatie diabetică

Capilarele din retină sunt, de asemenea, afectate de consecințele nivelului ridicat de zahăr din sânge. Retinopatia diabetică este o cauză frecventă de orbire. Arterele mici, delicate din retină, dispar și se formează anevrisme și ocluziuni vasculare. Se formează noi artere pentru a compensa pierderea celor care au murit, dar acestea pot fi ușor rupte și pot cauza detașarea retinei. Împreună cu alte măsuri preventive, tratamentul cu laser poate ajuta retina să înceteze o agravare a simptomelor.

Diabetische Folgeerkrankungen Auge
Recunoașterea din timp și prevenirea comorbidităților diabetice

Odată ce este diagnosticat diabetul, este necesar să se efectueze teste pentru a verifica dacă există și complicații ale acestuia. În cursul bolii, pacienții cu diabet zaharat trebuie examinați la intervale regulate de leziuni ale nervilor și tulburări circulatorii, pentru a recunoaște posibilele complicații pe termen scurt, pentru a le putea trata. Medicul, după ce discută extensiv cu pacientul pentru a întreba despre cele mai frecvente simptome, va măsura tensiunea arterială și reflexele. Sensibilitatea nervului este măsurată prin teste specifice de specialitate.

Un stil de viață sănătos ajută la prevenirea complicațiilor diabetice

Există câteva măsuri pe care pacienții cu diabet zaharat le pot lua pentru a preveni apariția diferitelor boli secundare cauzate de acesta (scăderea riscului de apariție sau progresia acestora). În primul rând, fumatul și alcoolul trebuie evitate. Fumatul afectează vasele de sânge, punând în pericol și arterele deja deteriorate de nivelurile ridicate ale zahărului din sânge. Alcoolul este un neurotoxin care ar trebui să fie evitat, în special dacă este prezentă neuropatia diabetică. Ficatul (care lucrează pentru a sparge alcoolul după consumarea unei băuturi) nu își poate îndeplini sarcina de a regla foarte bine nivelul zahărului din sânge în acest interval de timp. Acest lucru poate duce la hipoglicemie.

Diabetische Folgeerkrankungen Gemüse

O dietă sănătoasă și echilibrată, împreună cu exerciții suficiente și evitarea kilogramelor în exces contribuie la imbunătățirea calității vieții pacientului. Nivelul zahărului din sânge, tensiunea arterială și lipidele din sânge ar trebui să fie bine monitorizate și gestionate pentru a proteja și mai mult vasele de sânge pe cale de dispariție. În acest caz, nu trebuie să se omită și faptul că anumite medicamente pentru diabet zaharat pot deteriora și vasele de sânge - ingredientul activ metformin scade vitamina B12 și nivelurile de acid folic din organism. Cu toate acestea, aceste vitamine sunt responsabile de reglarea metabolismului homocisteinei. O concentrație mai mare de homocisteină poate, la rândul său, să deterioreze vasul de sânge. Astfel, se poate întâmpla indirect ca anumite medicamente să declanșeze involuntar comorbiditățile diabetice tipice. Analizele de sânge pentru aflarea nivelului de vitamine importante sunt, prin urmare, indispensabile atunci când medicamentele pentru diabet zaharat sunt prescrise pentru a fi luate permanent.

© 2016 WÖRWAG Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.