Efectele pe termen lung ale diabetului – cum acționează benfotiamina și acidul alfa lipoic asupra polineuropatiei diabetice

În cazul diabetului zaharat, este împiedicată absorbția glucozei din sânge în celulele corpului. Cheia pentru absorbția glucozei în fiecare celulă a corpului este insulina. În lipsa acestei chei, zăvorul rămâne aproape închis și în consecință nivelul glicemiei rămâne ridicat. În funcție de tipul de diabet, avem de-a face fie cu o lipsă totală de insulină (de tip 1) din cauza faptului că pancreasul nu o poate produce, sau cu diabet de tip 2 (diabet zaharat), așa-numitul diabet dobândit. În aceste din urmă cazuri, există mai multe cauze și diverse combinații de rezistență la insulină, hiperinsulinism, deficiență relativă de insulină, și tulburări ale secreției pancreatice. În lipsa unor contramăsuri, va apărea întotdeauna același nivel mai ridicat al glicemiei în sânge și în urină.

TEME DISCUTATE

Nivelul permanent ridicat al zahărului din sânge este responsabil pentru efectele pe termen lung ale diabetului

Excesul de zahăr în sânge pe termen lung cauzează complicații specifice diabetului și, în timp, leziuni diabetice severe, de lungă durată. Acestea includ polineuropatia diabetică, adică moartea mai multor nervi periferici, care poate fi responsabilă pentru senzații (de ex. în cazul neuropatiei diabetice la nivelul picioarelor), controlul mișcărilor și al organelor. Alte complicații ale diabetului pot conduce la pierderea membrelor individuale (piciorul diabetic) sau deveni vizibile prin consecințele aterosclerozei, de exemplu atac de cord și accident vascular cerebral, insuficiență renală și pierderea vederii. În acest articol, veți afla ce declanșează efectele diabetului pe termen lung și cum pot fi contracarate acestea prin administrarea timpurie a factorilor biologici benfotiamină și acid alfa lipoic.

Pentru prevenirea efectelor diabetului pe termen lung, nivelul glicemiei trebuie ținut sub control

Dacă diabetul, o boală cu debut atipic de cele mai multe ori, este identificat târziu, sau dacă un pacient diagnosticat cu diabet nu reușește să gestioneze nivelul glicemiei, acesta poate rămâne permanent ridicat. Glicemia și produșii săi diverși de degradare și intermediari afectează celulele. Alcoolii din zahăr rezultați atacă, de exemplu, nervii. Zaharificarea lipidelor și/sau proteinelor, așa-numiții AGE (produși finali de glicolizare avansată) sunt stocați în nenumărate moduri, se acumulează, iar radicalii liberi ai oxigenului cauzează stres oxidativ, afectând vasele de sânge. Consecințele se concretizează în ateroscleroză, tromboză, și oxigenarea insuficientă a nervilor și organelor importante, până ce regiunile afectate încetează să funcționeze.

Diabetes Spätfolgen Zucker
Polineuropatia diabetică – distrucția nervoasă

Atunci când vasele de sânge sunt afectate, terminațiile nervoase nu mai primesc suficient oxigen și factori biologici. În plus, nervii pot fi atacați direct de alcoolii din zahăr. Vulnerabili la risc sunt nervii periferici – de la cei senzoriali și motorii, până la nervii vegetativi – astfel încât encefalul și măduva spinării (sistemul nervos central) nu sunt afectate. Atunci când sunt afectați mai mulți nervi, este vorba despre polineuropatie. Dacă sunt afectați doar anumiți nervi periferici, de exemplu la extremități, este vorba despre neuropatie diabetică, un precursor al polineuropatiei – frontierele dintre acestea sunt vagi, în orice caz. Dacă este afectată funcționarea nervilor senzoriali, pot apărea simptome precum pierderea senzației sau senzații anormale la pipăit, dureri și temperatură în zone specifice ale corpului, în special la nivelul picioarelor. Consecința: Dereglări senzoriale precum furnicături, arsuri, amorțeală sau durere, în afara unui stimul extern. Dacă sunt afectați nervii motorii, pot apărea simptome de paralizie. Nervii vegetativi controlează procesele inconștiente ale corpului, iar consecințele leziunilor se manifestă prin control slab al vezicii, disfuncții sexuale masculine sau transpirație anormală. Adeseori, polineuropatia diabetică afectează inițial zonele extreme ale corpului (în primul rând picioarele). Ocazional, diabetul nu este unicul declanșator al polineuropatiei – există și alți factori, precum abuzul de alcool, anumite boli autoimune sau deficitul de vitamina B12, care pot provoca și ele funcționarea defectuoasă a unor nervi importanți.

Cum se pot preveni sau trata efectele diabetului pe termen lung, precum polineuropatia?

Diabetul zaharat poate fi asimptomatic pentru un timp îndelungat. În orice caz, depistarea timpurie a diabetului este critică, pentru a se putea menține nivelul glicemiei în limite tolerabile. În acest scop, disciplina este importantă, deoarece pacientul trebuie să implementeze niște ajustări ale stilului de viață în general. Dincolo de faptul că nivelul glicemiei trebuie monitorizat și gestionat în mod regulat, mulți pacienți trebuie să fie atenți la alimentație, să renunțe la fumat și la alcool, și să practice un stil de viață activ. În particular în cazul diabetului de tip 2, o dietă sănătoasă poate influența nivelurile glicemiei pe termen lung. În orice caz, pacienții diagnosticați cu diabet de tip 1 trebuie să monitorizeze cu precizie aportul de carbohidrați, pentru a evita dozarea incorectă a insulinei și fluctuațiile periculoase ale valorilor glicemiei. Administrarea unui tratament pe bază de factori biologici, precum benfotiamina sau acidul alfa lipoic, poate contribui, de asemenea, la prevenirea unor efecte pe termen lung, cum este cazul polineuropatiei diabetice.

Rolul benfotiaminei în efectele diabetului pe termen lung

Vitamina B1, cunoscută și sub denumirea de tiamină, are o acțiune importantă asupra efectelor pe termen lung ale diabetului, în mod special asupra polineuropatiei diabetice. În cazul unui deficit al biofactorului tiamină, metabolismul carbohidraților nu mai funcționează în mod optim, se dezechilibrează, iar produșii de degradare ai metabolismului zahărului, produșii AGE, încep să se acumuleze. Interferând cu funcția nervoasă, aceștia facilitează debutul și evoluția polineuropatiei diabetice. Un nivel echilibrat de tiamină ajută la regularizarea produșilor finali de glicolizare avansată care circulă prin sânge, reducând producția acestor prin intermediul unor căi metabolice ale glucozei - care la rândul lor este benefică pentru funcția nervoasă normală. Pentru persoanele care urmăresc în mod specific să își regleze nivelul de vitamina B1, se recomandă administrarea de produse derivate din tiamină. Există multiple studii medicale care au demonstrat că benfotiamina solubilă în grăsime, un precursor al vitaminei B1, poate fi bine absorbită la nivelul corpului pentru a inhiba formarea produșilor dăunători de degradare ai zahărului. Un studiu efectuat de Universitatea din Bad Kissingen a arătat că subiecților cărora li s-a administrat benfotiamină în vederea ameliorării durerilor la nivelul nervilor și îmbunătățirii funcției nervilor senzoriali au reușit să perceapă stimuli senzoriali subtili, precum vibrațiile, mai bine decât înainte, comparativ cu grupul experimental căruia i s-a administrat placebo.

Prevenirea polineuropatiei cu ajutorul unei diete bogate în vitamina B

Dacă suferiți de diabet și faceți parte din grupul de risc la polineuropatie, este recomandat să urmați o dietă bogată în vitamina B. Alimentele cu conținut ridicat de tiamină sunt cerealele integrale, precum ovăzul și pâinea integrală. Biofactorul se regăsește cu predilecție în straturile marginale ale diverselor cereale de cultură. Astfel, este bine să evitați în general „caloriile goale” din produsele pe bază de făină albă. În plus, semințele de floarea soarelui și legumele, precum mazărea, au un nivel ridicat de vitamina B1 – pe lângă multe alte ingrediente nutritive. Alte alimente bogate în vitamina B1 sunt carnea de porc și peștele, de exemplu cambula sau tonul, și multe altele.

Diabetes Spätfolgen Ernährung

Dacă deficitul de biofactor (vitamina B1, de exemplu) s-a instalat deja, este greu să îl compensați doar printr-o dietă adecvată. În special persoanele care, din diverse motive, nu reușesc să urmeze o dietă echilibrată – datorită stresului de zi cu zi, sau din cauza faptului că trăiesc într-un centru rezidențial pentru vârstnici sau cămin de bătrâni și nu pot exercita suficient control asupra meniului – trebuie să își asigure un aport suficient de benfotiamină (vitamina B1). În aceste cazuri, poate fi benefică suplimentarea cu benfotiamină, pentru a preveni consecințele grave ale unui deficit.

Neutralizarea radicalilor liberi – acidul alfa lipoic în efectele diabetului pe termen lung

Acidul alfa lipoic nu este o vitamină, ci un acid gras solubil în apă și grăsime, produs în mod natural de organism. Acesta este implicat în funcția mitocondrială de furnizare a energiei la nivel celular, de care depinde corpul omenesc pentru a rămâne în viață. În plus, acidul lipoic este un antioxidant eficient, care poate neutraliza nu doar diverși radicali liberi, ci și metale grele, ajutând astfel la detoxifierea organismului. De asemenea, acesta poate regenera alți antioxidanți precum vitamina C, vitamina E și coenzima Q10, reinstituind echilibrul, astfel încât acestea își pot relua funcția antioxidantă. Având în vedere că este solubilă atât în grăsime, cât și în apă, acidul alfa lipoic poate pătrunde în toate celulele și secrețiile corpului, și chiar traversa bariera hematoencefalică pentru a-și exercita efectul.

woerwagpharma-diabetische-spaetfolgen
Acidul alfa lipoic și polineuropatia diabetică

Un studiu medical din 2008 a demonstrat că administrarea de acid alfa lipoic pe termen scurt poate ameliora simptomele polineuropatiei. Studiul denumit NATHAN II, de exemplu, a indicat îmbunătățiri în funcția nervoasă după patru ani, în cadrul studiului neurologic, și a unor simptome ale neuropatiei în grupul experimental al acidului alfa lipoic. Efectul puternic antioxidant și anti-inflamator al acestuia facilitează neutralizarea radicalilor liberi ai oxigenului, reducând astfel presiunea asupra circulației sanguine și nervilor. Acest lucru contribuie mai departe la reducerea consecințelor grave ale deteriorării vaselor de sânge, precum ateroscleroza și a riscurilor de atac de cord și atac cerebral cardiovascular. În cazul polineuropatiei, ingredientul activ poate fi utilizat atât simptomatic (pentru a ameliora durerea și simptomele paresteziei), cât și patogen (pentru a stopa evoluția bolii).

La ce trebuie să acorde atenție pacienții cu diabet la administrarea acidului alfa lipoic

Acidul alfa lipoic are efecte pozitive și asupra absorbției de glucoză la nivel celular, care produce o modificare în doza de insulină necesară. Așadar, dacă intenționați să administrați acid alfa lipoic, trebuie să consultați doctorul, în vederea unei dozări corecte de insulină. Există diverse alimente care conțin în mod natural acid alfa lipoic – grație concentrației mari de mitocondrii, se regăsește preponderent în carne și măruntaie precum ficat, inimă și rinichi. Anumite legume precum broccoli, roșiile sau spanacul conțin urme de acid alfa lipoic. Dacă se urmărește suplimentarea ingredientului activ în situații acute, o dietă bogată în acid alfa lipoic nu este suficientă. În aceste cazuri, consultați doctorul.

© 2016 WÖRWAG Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.