Consecințele pe termen lung ale Diabetului zaharat - Ce rol deține Benfotiamina și Acidul Alfa Lipoic în Polineuropatia diabetică?

În Diabetul zaharat, transportul glucozei din sânge către celulele organismului este afectată. Cheia acestui transport este insulina, în absența acesteia nivelul glucozei din sânge rămânând ridicat. În funcție de tipul de Diabet zaharat, avem de-a face fie cu o lipsă totală de insulină (Diabet zaharat tip 1) din cauza faptului că pancreasul nu o poate produce, sau cu Diabet zaharat tip 2, așa-numitul Diabet zaharat dobândit. În aceste cazuri, sunt cunoscute diverse combinații de rezistență la insulină, hiperinsulinism, deficiență relativă de insulină și tulburări ale secreției pancreatice. În absența unor măsuri, rezultatul este întotdeauna același: niveluri ridicate ale glucozei în sânge și în urină.

PREZENTARE GENERALĂ

Nivelul permanent ridicat al glucozei din sânge este responsabil pentru efectele pe termen lung ale Diabetului zaharat respectiv pentru complicațiile sale

Acestea includ Polineuropatia diabetică; distrucția unor nervi periferici responsabili pentru senzații, mișcare și controlul organelor interne. Alte complicații ale Diabetului zaharat pot conduce la apariția Piciorului diabetic și, în final, la pierderea membrului inferior sau pot conduce la ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală și pierderea vederii. În acest articol, veți afla care este cauza complicațiilor Diabetului zaharat și cum să le contracarați din timp prin administrarea unor biofactori, precum Benfotiamina și Acidul Alfa Lipoic.  

Pentru a preveni efectele pe termen lung ale Diabetului zaharat, nivelul glucozei din sânge trebuie menținut sub control

Dacă Diabetul zaharat, o boală cu debut insidios de cele mai multe ori, este identificat târziu, sau dacă un pacient diagnosticat cu Diabet zaharat nu reușește să controleze nivelul glicemiei, valorile glicemiei pot rămâne permanent ridicate. Nivelul ridicat al glucozei în sânge, precum și produșii intermediari de degradare ai glucozei, afectează celulele, inclusiv pe cele nervoase. Produșii finali de glicare avansată AGE rezultați și acumulați conduc la formarea de Radicali Liberi de Oxigen RLO, aceștia fiind cauza stresului oxidativ și vor afecta vasele de sânge. Consecințele sunt ateroscleroza, tromboza, precum și aportul insuficient de substanțe nutritive către nervii cei mai importanți până când acele regiuni ale organismului nu mai funcționează. 

Polineuropatia diabetică – distrucția nervoasă

Atunci când vasele de sânge sunt afectate, terminațiile nervoase nu mai primesc suficient oxigen și substanțe nutritive. În plus, nervii pot fi afectați direct de către produșii intermediari de metabolizare ai glucozei. Cei mai vulnerabili sunt nervii periferici, de la cei senzoriali la cei vegetativi, astfel încât sistemul nervos central (encefalul şi măduva spinării) nu este afectat. Atunci când sunt afectați mai mulți nervi, vorbim despre Polineuropatie. Dacă sunt afectați doar anumiți nervi periferici, de exemplu cei de la nivelul extremităților, vorbim despre Neuropatie Diabetică, afecţiune care precede Polineuropatia – limita între trecerea de la Neuropatie la Polineuropatie fiind greu de trasat. Dacă este afectată funcționarea nervilor senzoriali, pot apărea simptome precum pierderea sensibilităţii sau senzații anormale la atingere, la stimuli dureroşi și termici în zone specifice ale corpului, în special la nivelul picioarelor. Ca o consecinţă vor apărea furnicături, arsuri, amorţeală sau durere, fără însă să existe un stimul extern. Când sunt afectaţi nervii motorii apar parestezii. Nervii vegetativi controlează procesele involuntare ale organismului, iar afectarea acestor nervi  se manifestă prin incontinenţă urinară, impotenţă sexuală sau transpirație anormală. Adeseori, Polineuropatia diabetică afectează inițial extremităţile organismului (în primul rând picioarele). Diabetul zaharat nu este unicul declanșator al Polineuropatiei – există și alți factori precum abuzul de alcool, anumite boli autoimune sau deficitul de vitamina B12, care pot afecta și ele funcționarea unor nervi importanți.

Cum pot fi prevenite sau tratate consecinţele pe termen lung ale Diabetului zaharat, precum Polineuropatia?

Diabetul zaharat poate fi asimptomatic pentru un timp îndelungat. Depistarea timpurie a Diabetului zaharat este critică, pentru a se putea menține nivelul glicemiei în limite tolerabile. În acest scop, disciplina este importantă, deoarece pacientul trebuie să-și modifice stilul de viață în general. Dincolo de faptul că nivelul glicemiei trebuie monitorizat și echilibrat în mod regulat, pacienții trebuie să fie atenți la alimentație, să renunțe la fumat și la alcool și să practice un stil de viață activ. În particular, în cazul Diabetului zaharat tip 2, o dietă sănătoasă poate influența nivelul glicemiei pe termen lung. Persoanele cu Diabet zaharat tip 1 trebuie să monitorizeze cu precizie aportul de carbohidrați, pentru a evita dozarea incorectă a insulinei și fluctuațiile periculoase ale valorilor glicemiei. Administrarea unui tratament pe bază de biofactori, precum Benfotiamina și Acidul Alfa Lipoic, poate contribui, de asemenea, la prevenirea efectelor pe termen lung ale Diabetului zaharat, precum Polineuropatia diabetică.

Rolul Benfotiaminei asupra efectelor pe termen lung ale Diabetului zaharat

Vitamina B1, cunoscută și sub denumirea de tiamină, deține un rol important în prevenirea consecințelor pe termen lung ale Diabetului zaharat, în mod special ale Polineuropatiei diabetice. În cazul unui deficit de Vitamina B1 (tiamină), metabolismul carbohidraților nu se mai realizează în mod optim, se dezechilibrează, iar produșii de degradare formați în procesul de metabolizare a glucozei, produșii AGE, încep să se acumuleze. Acești produși afectează funcția nervoasă a organismului, facilitând debutul și evoluția Polineuropatiei diabetice. Un nivel optim de tiamină ajută la reglarea nivelului produșilor finali de glicare avansată AGE din sânge, reducând producția acestora – cu efecte benefice asupra menținerii funcționării normale a nervilor. Pentru a compensa carența de vitamina B1 ce însoțește frecvent Diabetul zaharat, se recomandă administrarea de derivați liposolubili ai tiaminei, deoarece aceasta are o absorbție limitată. Există câteva studii care au demonstrat că Benfotiamina liposolubilă, precursor al vitaminei B1, poate fi mult mai bine absorbită în organism comparativ cu tiamina clasică, absorbția crescută fiind necesară pentru a inhiba formarea produșilor dăunători de degradare ai glucozei. Un studiu efectuat de Universitatea din Bad Kissingen a arătat că subiecții cărora li s-a administrat Benfotiamină în vederea ameliorării durerilor și îmbunătățirii funcției nervilor senzoriali, au reușit să perceapă stimuli senzoriali subtili precum vibrațiile, mai bine decât înainte, comparativ cu grupul experimental căruia i s-a administrat placebo.

Prevenția Polineuropatiei Diabetice printr-o dietă bogată în Vitamina B1

Dacă sunteți o persoană diagnosticată cu Diabet zaharat, este recomandat să urmați o dietă bogată în vitamina B1. Alimentele cu conținut ridicat de tiamină sunt cerealele integrale, precum ovăzul și pâinea integrală. Vitamina B1 se regăsește cu predilecție în scoarța diverselor cereale. Astfel, este bine să evitați în general „caloriile goale” din produsele pe bază de făină albă. În plus, semințele de floarea soarelui și legumele, precum mazărea, au un nivel ridicat de vitamina B1 – pe lângă multe alte ingrediente nutritive. Alte alimente bogate în vitamina B1 sunt carnea de porc și peștele, de exemplu cambula sau tonul, și multe altele.

Dacă deficitul de vitamina B1 s-a instalat deja, este greu să îl compensați doar printr-o dietă adecvată. În acest caz, este necesară suplimentarea cu Benfotiamină, pentru a preveni consecințele grave ale deficitului de vitamina B1.

Rolul Acidului Alfa Lipoic ca substanță antioxidantă ce neutralizează radicalii liberi din Polineuropatia Diabetică

Acidul Alfa Lipoic nu este o vitamină, ci un acid gras solubil în apă și lipide, produs în mod natural de organism. Acesta este implicat în funcția mitocondrială de furnizare a energiei la nivel celular, funcție de care este dependent organismul uman pentru a rămâne în viață. În plus, Acidul Alfa Lipoic este un antioxidant eficient care poate neutraliza nu doar diverși radicali liberi, ci și metale grele, susținând astfel detoxifierea organismului. De asemenea, acesta poate regenera alți antioxidanți precum vitamina C, vitamina E și coenzima Q10, astfel încât acestea își pot relua funcția antioxidantă. Având în vedere că este solubil atât în lipide, cât și în apă, Acidul Alfa Lipoic poate pătrunde în toate celulele și lichidele corpului, și chiar traversa bariera hematoencefalică pentru a-și îndeplini rolul.

Acidul Alfa Lipoic și Polineuropatia diabetică

Un studiu din 2008 a demonstrat că administrarea de Acid Alfa Lipoic poate ameliora simptomele Polineuropatiei Diabetice. Studiul NATHAN II a indicat îmbunătățirea funcției nervoase după patru ani de tratament, precum și a unor simptome ale Polineuropatiei în grupul pacienților tratați cu Acid Alfa Lipoic. Efectul puternic antioxidant și antiinflamator al acestuia facilitează neutralizarea radicalilor liberi de oxigen RLO, reducând astfel afectarea circulației sanguine și a nervilor. Acest lucru contribuie mai departe la reducerea consecințelor grave asupra vaselor de sânge, precum ateroscleroza și riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. În cazul Polineuropatiei, Acidul Alfa Lipoic poate fi utilizat atât ca tratament simptomatic (pentru a ameliora durerea și alte simptome), cât și patogenic (pentru a stopa evoluția bolii).

Precauții la administrarea Acidului Alfa Lipoic

Acidul Alfa Lipoic are efecte pozitive inclusiv asupra transportului glucozei la nivel celular, influențând necesarul de insulină. Așadar, dacă intenționați să administrați Acid Alfa Lipoic, trebuie să consultați doctorul, în vederea unei dozări corecte de insulină. Există diverse alimente care conțin în mod natural Acid Alfa Lipoic – se regăsește preponderent în carne și măruntaie precum ficat, inimă și rinichi. Anumite legume precum broccoli, roșiile sau spanacul conțin urme de Acid Alfa Lipoic. Dacă se urmărește suplimentarea cu această substanță în situații acute și când polineuropatia este deja manifestată, o dietă bogată în Acid Alfa Lipoic nu este suficientă. În aceste cazuri, consultați doctorul care vă va prescrie un medicament cu Acid Alfa Lipoic.

  1. Barkai, L., Demeter, J., Ferencz, V., Hermany, Z., Istenes, I., Izbeki, F., Jermendy G., Kempler, P., Kerenyi, Z., Keresztes, K., Kiss, G., Kollai, M., Komoly, S., Korei, E., Molnar, G. A., Osztovits, J., Pogatsa, G., Pusztai, A., Putz, Z., Rosztoczy, A., Stella, P., Szalay, F., Tamas, G., Tisler, A., Varkonyi, T., Winkler, G., Wittmann, I., Wittmann, T. Neuropathies. A Global Clinical Guide. Budapest: Zafir Press; 2012
  2. Pies, J. Alpha-Liponsaure – das Multitalent. Kirchzarten: VAK Vital; 2010

 

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

Citește mai mult