Cum ajută zincul și vitamina C la reducerea riscului de răceală?

Sistemul nostru imunitar este întotdeauna în acțiune, ținând la distanță intrușii precum virusurile, bacteriile și alți microbi. Acesta se confruntă cu provocări mai mari în lunile reci ale anului, când oamenii stau mai aproape unii de alții și preferă să stea înăuntru. Aerul încălzit și uscat usucă membranele mucoase, iar dacă strănutul nu este protejat cu un șervețel, este ușor ca virusurile răcelii să se răspândească și să se înmulțească. În aceste circumstanțe, sistemul imunitar are nevoie de întregul nostru sprijin. Află cum susțin zincul și vitamina C buna funcționare a sistemului imunitar (în special în timpul sezonului gripal)!

TEME DISCUTATE

Cum să reduci la timp riscul de a contacta o răceală

În fiecare an, un adult obișnuit din Germania poate să se aștepte la două-patru episoade de gripă, iar copiii chiar și până la doisprezece. În consecință, există întotdeauna un anumit nivel de risc. Prin intermediul infecțiilor transmise prin contact direct și pe calea aerului, rinovirusurile se înmulțesc rapid de la o gazdă la alta. În decurs de numai 24 de ore, se reproduc rapid în nas și gât și apar simptomele răcelii (de ex. durere de gât, tuse, muci), care se propagă la persoanele din apropiere. O răceală obișnuită durează 7,4 zile, iar uneori poate dura chiar și 14 zile. Întrucât există multe virusuri ale răcelii care se reproduc extrem de repede și suferă mutații, adesea se produc adevărate sezoane gripale soldate cu adeverințe de boală și zile libere de la lucru sau de la școală. În particular la persoanele susceptibile sau cu un organism deja slăbit, gripa poate cauza complicații mai grave, precum infecții la nivelul urechii medii sau sinuzită. În acest caz, trebuie acționat rapid și luate măsuri de prevenție pentru a stimula sistemul imunitar și a combate acțiunea gripei de fiecare dată!

Zincul în doze mari scurtează perioada de acțiune și intensitatea răcelii

Numeroase studii au demonstrat că zincul poate fi administrat cu succes în prevenirea și tratarea răcelii. Numărul de răceli care au debutat efectiv s-a redus semnificativ în rândul subiecților. Chiar și probabilitatea ca o răceală existentă să dureze șapte zile se diminuează drastic. În plus, simptomele de răceală raportate de subiecți au fost mult mai ușoare. Cu toate acestea, pentru a fi eficient, zincul trebuie luat în doze mari imediat după instalarea primelor simptome de răceală, și nu mai târziu de 24 de ore de la debutul răcelii.

La fel de important este și complexul adecvat de zinc, întrucât acest efect a fost observat doar la administrarea unor doze mari, de peste 75 mg, de zinc organic. Complexele organice pe bază de zinc sunt disponibile biologic imediat și pot fi administrate după consultarea prealabilă a medicului, dacă este prezent un deficit de zinc.

Modul în care acționează zincul în timpul unei răceli

Zincul este eficient în lupta împotriva răcelilor deoarece previne aderarea virusurilor răcelii la celulele gazdei în mucoasa nazală – îi elimină pur și simplu, ocupându-le locația de acostare. În mod suplimentar, aceasta inhibă dezvoltarea și stopează reproducerea acestor microbi. De asemenea, zincul ajută la ameliorarea posibilelor reacții de inflamație cauzate de o răceală, deoarece previne eliberarea de histamină și stopează metabolismul prostaglandinei. Prin urmare, mucoasa nazală nu se inflamează la fel de tare, permițând o respirație mai ușoară. Având în vedere aceste constatări, zincul ar trebui administrat sub formă de comprimat sau prin gargară cu soluție obținută dintr-o tabletă efervescentă înainte de a fi înghițit. Deși gustul nu este foarte plăcut, este singurul mod prin care zincul poate acționa direct asupra membranelor mucoase, luptând cu virusurile acolo unde sunt localizate acestea, în loc să facă un ocol prin tubul digestiv.

Vitamina C ajută la reducerea riscului de răceală

Un nivel echilibrat al vitaminei C (adică un bun aport de vitamina C) contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Odată ce virusurile răcelii au pătruns în membranele mucoase, vitamina C devine activă în diverse locații. Aceasta favorizează formarea de celule albe din sânge, aderă la radicalii liberi, neutralizându-i, și regenerând alți antioxidanți proprii ai organismului. În acest mod menține sistemul imunitar activ și reduce stresul oxidativ. La debutul unei răceli, adesea nivelul de vitamina C scade drastic, datorită consumului crescut. În acest context, este recomandată administrarea neîntârziată a unor doze mari de vitamina C, pentru a veni în sprijinul sistemului de apărare al organismului.

Chiar și două pahare pe zi de suc de lămâie proaspăt stors (1.000-2.000 mg de vitamina C) stimulează sănătatea sistemului imunitar. Acest lucru a fost demonstrat de numeroase studii, conform cărora un nivel echilibrat al vitaminei C a reușit să reducă într-o anumită măsură durata de acțiune a unei răceli și să amelioreze simptomele. Dacă observați primele semne de răceală, este indicat să suplimentați imediat rezervele de vitamina C și să perseverați până ce vă reveniți la starea normală.

Reducerea riscului de răceală cu zinc și vitamina C

Pentru a reduce riscul de a contacta o răceală, este recomandat să fiți atent la nivelul de vitamina C și de zinc, și nu doar în sezonul gripal. Societatea de Nutriție din Germania recomandă un aport zilnic de cel puțin 7-10 mg de zinc și 95-110 mg de vitamina C pentru adulții sănătoși, în funcție de sex, pentru acoperirea necesarului. În lipsa unei boli sau a altei carențe acute, acest lucru se poate realiza simplu, printr-o alimentație echilibrată. Zincul se găsește, de exemplu, în brânză, arahide și făină de ovăz, iar vitamina C în alimente precum citricele, ceapa sau ardeii, și în diverse tipuri de fructe de pădure. Împreună cu alți biofactori, zincul și vitamina C ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și la reducerea riscului de îmbolnăvire. Aflați aici cum puteți stimula apărarea imunitară cu ajutorul biofactorilor.

© 2016 WÖRWAG Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.de nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.