Interviu cu Ina-Anamaria Beleuță, studentă la Farmacie

Ina-Anamaria Beleuță

 

Anul III, UMF “Gr. T. Popa” Iași,

 

Vicepreședinte Financiar FASFR

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Cred că facultatea m-a ales pe mine. Mai aveam câteva luni până la admitere și mă întrebam: Cum pot folosi dragul de știință cât mai bine și cu un scop mai înalt decât cel financiar? Am ales facultatea aproape fără a ști în ce constă și acum, la mijloc de drum, realizez că în altă parte nu aș mai fi fost eu, așa cum sunt acum, fericită!

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Dragul de oameni și posibilitatea de a ajuta cu informațiile pe care le-am acumulat cu pasiune și din curiozitate față de complexitatea modului în care am fost creați. Consider profesia de farmacist ca fiind un element absolut esențial în desfășurarea actului medical. Mai mult, încrederea pe care o au pacienții în noi este un motiv în plus pentru dăruirea noastră atât în timpul celor 5 ani de formare în cadrul facultății, cât și în activitatea profesională care survine aceastei etape frumoase.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Facultatea de Farmacie este prevăzută cu multe lucrări practice care o departajează semnificativ față de alte domenii de activitate. Îi conferă frumusețe, complexitate, profesionalism, organizare, aspecte esențiale pe care le întâlnești chiar înainte de a profesa. Cred că acestea au fost momentele mele preferate, când simțeam că partea teoretică are un loc bine stabilit în viața de zi cu zi. Momentele mai puțin plăcute au fost generate de lipsa de cunoaștere și s-au ascuns sub întrebarea: “Eu ce fac după 5 ani de învățat din răsputeri?”. Întâmplarea tristă face că aceste momente să fie chiar în timpul sesiunii. Mi-am răspuns la această întrebare, când am realizat că viitorul meu ține de cât investesc în mine acum, de implicarea mea în cât mai multe activități ce mă pun în poziția de a lua decizii și mă determină să caut cele mai bune soluții, în timp util. Odată ce am înțeles aceasta, am privit altfel tot parcursul meu educațional, care a fost presărat și cu bune, și cu rele.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

Plănuiesc ca toată activitatea mea profesională să fie de ajutor celor aflați în nevoie. Nu știu exact spre ce ramură mă voi îndrepta, dar principiile mele sunt stabilite, astfel încât alegerea pe care o voi face nu se va depărta de acestea.

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

Responsabilitatea. Simt și înteleg tot mai mult ce greutate are sfatul unui profesionist din domeniul medical, fiind format, educat și gata de a ajuta un om în durere și nevoie. Bucuria este cea care vine în urma acestui ajutor acordat, care atunci când tragi linie reprezintă profesia ta. Ce bucurie mai mare îți poate aduce o carieră?

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

Avem puterea de a schimba percepția pe care o au unii oameni despre farmaciști prin educare și informare. Până să intru pe această arie profesională, nu știam nici eu în ce constă profesia de farmacist și chiar mă întrebam. Acum, informată fiind, aș vrea ca oamenii să treacă peste greșitele preconcepții, care s-au format de-a lungul timpului și să realizeze că un farmacist este mai mult decât cel care "vinde" medicamente.

În timpul formării noastre, asimilăm un volum impresionant de informație, care atinge multe arii și se poate afirma că această facultatea este una grea. Toată această pregătire pentru a fi gata, după cei 5 ani de formare, să putem controla procesul prin care un medicament este inovat, formulat, produs, eliberat și urmărit la nivelul populației. Apoi, fiecare alege ramura pe care își va continua cariera. Profesia de farmacist cuprinde o gamă largă de oportunități, la care ajung cei care nu se sperie de puțin mai multă chimie și de acei 5 ani care trec mult prea repede.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Dăruire.

8. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Să aleagă cu inima pe ce arie vor opta mai departe. Să viseze și să lucreze în același timp la viitorul lor pentru a putea învăța împreună cum să ștergem actualele preconcepții greșite despre profesia noastră. Schimbarea începe cu noi și cu impactul pe care îl avem fiecare în cercul de influență, așa că hai să fim cu adevărat profesioniști și să fim gata să ajutăm.

 

Ina-Anamaria Beleuță

Anul III, UMF “Gr. T. Popa” Iași,

Vicepreședinte Financiar FASFR

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP