Interviu cu Carmen Preda, studentă la Farmacie

Carmen-Gabriela Preda

 

Anul III, UMF "Gr. T. Popa" Iași

 

Coordonator Evenimente FASFR

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

A fost o alegere simplă, în care dragostea față de chimie a primat. Perioada liceului m-a ajutat să-mi exploatez această latură și încă din clasa a 11-a am început să studiez serios pentru admiterea la Facultate.

Printre gândurile cu care am pornit la drum, s-a numărat și următoarea întrebare: “Oare când vor trece cei cinci ani de studii?”, deoarece la început vedeam această perioadă ca fiind infinită. Iată-mă acum la finalul anului III, cu un bagaj intelectual mai bogat, cu prietenii minunate și experiențe de-a dreptul memorabile, sperând ca facultatea să nu se termine prea curând.

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Complexitatea profesiei și importanța acestui actor din domeniul sănătății.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Cele mai plăcute momente din facultate sunt, cu siguranță, cele în care voluntariatul a fost prezent. Consider că implicarea în SSFI (Societatea Studenților Farmaciști Iași) și FASFR (Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România) a contribuit cel mai mult la evoluția mea de până acum, prin expunerea la anumite situații limită, care în final s-au dovedit a fi pline de învățare.

Printre proiectele dragi sufletului meu se numără InterFarma, proiect în cadrul căruia am participat la cursurile și laboratoarele Facultății de Farmacie din București, cunoscând persoane noi pline de entuziasm în ceea ce privește domeniul Farma. Interpractis+ și-a pus o amprentă puternică în studenția mea, fiind o oportunitate de a realiza practica de vară în unul din centrele universitare din țară. Întâmplarea face ca acel oraș să se numere în preferințele multora: Cluj-Napoca, aici având ocazia să iau contact cu Receptura și conceptul de „preparare”.

În ceea ce privește momentele mai puțin plăcute din facultate, aș menționa perioada de început a primului semestru din anul I. A fost o perioadă mai dificilă în care aveam prietenii departe, nu reușeam să mă integrez în cercul colegilor de grupă și viața de cămin nu era tocmai roz. Cu timpul, am făcut anumite schimbări, iar aceste lucruri au rămas în trecut, reprezentând doar niște momente cheie în dezvoltarea mea.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

Îmi place să cred că fiecare avem un drum bine stabilit și că avem înclinații spre un anumit domeniu. În momentul actual, sunt încă la stadiul de descoperire, experimentare și cunoaștere personală.

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

Îmi place faptul că profesia de farmacist este cu și despre oameni. Faptul că îi putem ajuta în depășirea unor episoade mai puțin plăcute ale vieții lor, mă încarcă cu energie pozitivă și mă face să continui să empatizez cu ei și cu nevoile lor.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

I-aș face pe oameni să realizeze că farmacistul nu este un simplu vânzător de medicamente. El este unul dintre cei mai importanți actori ai sistemului sănătății, având un rol bine definit, caracterizat de responsabilitate. Înainte de a elibera un medicament, farmacistul trebuie să vizualizeze mental, într-un timp foarte scurt, contraindicațiile acelui medicament, posibile interacțiuni medicamentoase și dacă dozele prescrise sunt corecte. Astfel, acesta pune cap la cap toate informațiile dobândite în timpul facultății.

În plus, le-aș explica oamenilor că farmacistul poate profesa și în domenii precum: Farmacovigilență (monitorizează medicamentele noi și realizează statistici, creează baze de date pentru reacțiile adverse, interacțiuni semnalate), Industrie farmaceutică sau cosmetică (supraveghează procesele farmaceutice, studiază, experimentează şi face propuneri privind îmbunătăţirea formulelor şi tehnologiilor industriale) și Laborator (analiză şi control al medicamentului, toxicologie, biochimie, igienă a mediului şi alimentelor etc, efectuând teste şi analize fizico-chimice).

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Profesionalism.

8. Ce îți dorești de la profesia de farmacist? Ce crezi că te-ar ajuta să performezi în domeniul farmaceutic?

Îmi doresc ca profesia de farmacist să fie descrisă de inovație și dezvoltare continuă. Pentru a ajunge acolo este nevoie să identificăm care sunt problemele actuale și să ne implicăm în soluționarea lor.

Oameni cu valori bine definite, implicați în îmbunătățirea sistemului farmaceutic și un mediu propice pentru a crește sunt două dintre aspectele care m-ar ajuta să performez în acest domeniu.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Credeți în voi și ieșiți cât de des puteți din zona voastră de confort. Acest lucru vă va ajuta enorm în exercitarea profesiei. Totodată, implicați-vă în procesul educațional pentru a ajunge farmaciști bine informați și implicați în dezvoltarea comunității din care facem parte.

 

Carmen-Gabriela Preda

Anul III, UMF "Gr. T. Popa" Iași

Coordonator Evenimente FASFR

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP