Interviu cu Bogdan Ardeleanu, președinte FASFR

Bogdan Ardeleanu

 

Anul IV, UMF “Grigore T. Popa” Iași

 

Președinte Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR)

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Gândul de a deveni student la Facultatea de Farmacie a început în a doua parte a clasei a XII-a. Fiindcă mi-a plăcut chimia, dar și să ajut oamenii în același timp, am decis să mă axez pe aceste două pasiuni. Astfel, am simțit că domeniul sănătății și, cu precădere, farmacia este drumul pe care trebuie să îl urmez. Prima experiență nu va fi uitată niciodată: când am intrat în primul laborator (destinul a făcut să fie chiar de chimie) mi-a dat un sentiment de apartenență, că am ales bine și mă voi dedica acestei profesii.

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Când am decis că îmi doresc să devin farmacist, am început să mă gândesc dacă am calitățile necesare pentru acest lucru. Cred că cel mai tare m-a atras disciplina de care un farmacist are nevoie, alături de răbdare, empatie și fiecare zâmbet primit de la un pacient pe care l-ai ajutat să se simtă mai bine.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Fără dar și poate, cele mai plăcute momente din facultate sunt lucrările practice. De la cele mai simple reacții până la cele mai complicate, știind că ai obținut ceva nou în eprubeta pe care o ții în mână este un sentiment minunat. Acest lucru este amplificat de cei aflați lângă tine, în laborator, deoarece simt aceleași lucruri, în același timp și poți împărți cu ei trăirile. Mai puțin plăcut este atunci când nu poți realiza aceste lucrări practice, situația epidemiologică actuală având un cuvânt greu de spus în motivarea noastră în acest ultim an.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

După absolvire îmi doresc să devin Farmacist Rezident, în domeniul industriei. Este primul pas, în care îți poți aprofunda cunoștințele dobândite în decursul celor cinci ani de facultate. După rezidențiat, mi-ar plăcea foarte mult să lucrez în industria farmaceutică, să iau parte la procesul de punere pe piață a medicamentelor.

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

Profesia de farmacist este una complexă, care îți aduce multe experiențe pe care nu le poți întâlni în altă parte. Fiecare pacient ce trece pragul unei farmacii mai mult ca sigur nu o face din plăcere, deoarece atât el sau o persoană dragă este în suferință. Faptul că vine la tine îi oferă speranță și puterea de a vedea și partea plină a paharului. Fiecare zâmbet primit din partea lor valorează mai mult decât orice.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că farmacistul nu e doar un vânzător, ci o parte foarte importantă a domeniului sănătății și singurul specialist în domeniul medicamentului. Astfel, ar oferi mai mult respect profesiei și, în același timp, ar avea mai multă încredere în farmacist.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Primul cuvânt ce îmi vine în minte este “dedicare”.

8. Ce îți dorești de la profesia de farmacist? Ce crezi că te-ar ajuta să performezi în domeniul farmaceutic?

De la această profesie mă aștept la împlinire atât pe plan profesional, cât și personal. Cred cu tărie că dragostea față de oameni, dorința continuă de a învăța ceva nou și empatia față de problemele pacienților mă vor ajuta și motiva să continui să mă dezvolt ca viitor profesionist în domeniul medicamentului.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Dragii mei, profitați de orice oportunitate vă iese în cale, găsiți un echilibru între facultate și orice experiență credeți că va fi de ajutor în formarea voastră. Căutați acel lucru ce vă motivează să vă auto-depășiți constant și să nu uitați că veți avea de câștigat de fiecare dată când pășiți, chiar și numai pentru moment, în afara zonei voastre de confort.

 

Bogdan Ardeleanu

Anul IV, UMF “Grigore T. Popa” Iași

Președinte Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR)

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP