Interviu cu Cecilia Lucescu, studentă la Farmacie

Cecilia Lucescu

 

Anul V, UMF “Grigore T. Popa” Iași

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Probabil multora li s-ar părea o glumă sau poate un clișeu dacă aș spune că facultatea m-a ales pe mine, dar într-un fel chiar așa a fost. Ca orice elev aflat în pragul absolvirii, mă gândeam cu teamă la viitor și nu eram sigură ce carieră să aleg, ce mi s-ar potrivi cel mai bine. Știam că îmi place chimia. Încă de la prima întâlnire cu ea, în clasele primare, m-a atras instant.  Și ce loc ar fi putut fi mai bun pentru a afla mai multe despre domeniul care mă încânta, aducând în același timp un beneficiu societății, decât Facultatea de Farmacie? Așa am ajuns în vara anului 2016 față în față cu admiterea. Lucrurile au evoluat în favoarea mea și am reușit să intru la facultate, în ciuda faptului că nu mi-am terminat pregătirea. Și iată de ce am considerat că aici este locul meu.

Ca orice proaspăt boboc, am pornit la drum cu optimism și mai ales cu tone de emoții, neștiind ce surprize îmi va rezerva viitorul.

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Mi se pare foarte greu să vizualizezi cum e munca cuiva. În ciuda faptului că suntem înconjurați de informație din toate părțile, cred că nu poți ști cu adevărat cum e un domeniu până nu îl încerci. Așa că, ideea mea despre profesia de farmacist și cum își desfășoară el munca a fost oarecum diferită de realitate.

Când mi-am ales domeniul în care urmează să profesez, nu știam “cu ce se mănâncă“, însă auzisem că farmaciștii pot prepara medicamente, ceea ce mi se părea fascinant. Și asta mi-ar fi plăcut și mie să încerc. Să combin pulberi albe și lichide de toate culorile, ca să obțin creme, siropuri, soluții, care pe lângă că ar fi avut un proces interesat de obținere, ar fi dus la îmbunătățirea stării unei persoane.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Facultatea în sine a fost (și mai este încă pentru scurt timp) o experiență unică și plină de surprize. Am avut parte de momentele cele mai frumoase atunci când am participat la proiectele de mobilitate Erasmus Plus. Am reușit să călătoresc, să întâlnesc oameni și culturi noi, mai ales să ies din zona mea de confort, lucruri pe care nu le-aș fi reușit în niciun alt mod.

Cât despre momentele mai puțin plăcute, cred că mă aliniez cu studenții de pretutindeni când spun că majoritatea sunt legate de sesiune. Dar, privind retrospectiv, au fost momente care m-au călit și m-au pregătit pentru provocările pe care probabil viața mi le va pune în față.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

Pentru mine, absolvirea bate la ușă, deci planurile mele ar trebui să fie gata, însă lucrurile nu stau chiar așa. Îmi doresc să închei cu succes această etapă, iar pe viitor sper că voi ajunge să profesez întru-un loc în care să îmi pot pune în valoare cunoștințele în mod corespunzător și, de ce nu, să continui să le îmbunătățesc prin alte studii.

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

Cred că cea mai mare satisfacție ca farmacist apare atunci când reușești să obții recunoștința pacientului, după ce l-ai ascultat și i-ai dat sfatul cel mai util pentru îmbunătățirea situației în care se afla.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

O realitate a zilelor noastre este că din păcate oamenii percep farmaciștii ca pe niște vânzători de medicamente. Aceasta este o prejudecată ce mi-aș dori să fie înlăturată definitiv. Lucrul acesta este posibil numai prin pregătirea temeinică a viitorilor farmaciști în vederea dezvoltării abilităților de consiliere a pacienților, care au atâta nevoie de acest serviciu într-o societate axată pe consum și lipsită de un filtru al informației atât de abundente.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Profesia de farmacist mi se pare atât de complexă și de vastă încât îmi vine greu să găsesc un singur cuvânt ca să o descriu, dar cred totuși că se potrivește cu “învățare”. Meseria aceasta presupune un studiu continuu, adaptat nevoilor pacienților și dezvoltării lumii științifice, care este într-o neîntreruptă expansiune.

8. Cum crezi că te va ajuta programul Wörwag STARt UP în dezvoltarea ta personală, dar și a planului tău de carieră?

Programul Wörwag STARt UP va oferi șansa să evadez din viața de zi cu zi prin mobilizarea în alt oraș și sper eu posibilitatea de a întâlni noi persoane, care să mă îndrume în înțelegerea oportunităților din cariera unui farmacist.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Un sfat nu doar pentru viitorii mei colegi, ci pentru toți cei care se află în ipostaza de a-și alege o carieră, o facultate sau pur și simplu un drum în viață este să aibă încredere în ei înșiși. Tuturor le doresc multă putere de muncă și succes orice și-ar dori să înfăptuiască.

 

Cecilia Lucescu

Anul V, UMF “Grigore T. Popa” Iași

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP