Interviu cu Smaranda Chirilă, studentă la Farmacie

Smaranda Milozina-Chirilă

 

Anul III, UMF “Grigore T. Popa” Iași

 

Voluntar SSFI

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Țin minte că toți cei din jurul meu aveau cam fiecare detaliu pus la punct, mai puțin eu. Pe zi ce trecea eram tot mai nehotărâtă, până când o cunoștință mi-a propus să dau admitere la Facultatea de Farmacie, eu dorindu-mi să lucrez în domeniul sănătății. Sinceră să fiu, în momentul respectiv am realizat brusc că asta era parcă ce mi-am dorit dintotdeauna să fac. Mai mult, mi-am amintit că atunci când eram copil aveam un sentiment inexplicabil de plăcut atunci când treceam pragul farmaciilor. 

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Mi-a plăcut faptul că este o meserie curată,  farmacia fiind un domeniu în continuă dezvoltare ce oferă multe oportunități.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Consider că cele mai plăcute momente din facultate le reprezintă diferitele proiecte din cadrul asociației locale (SSFI), unde reușim să ne cunoaștem între noi, să ne dezvoltăm diferite abilități, iar într-un final să rămânem cu amintiri. Până la urmă, printre examene, nu trebuie să uităm că studenția reprezintă una din cele mai frumoase perioade și nu ar trebui irosită. Totodată, cred că pentru oricine cea mai neplăcută perioadă este cea a sesiunii în care simți că timpul nu îți ajunge din niciun punct de vedere și că oricât înveți parcă nu e de ajuns.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

În momentul de față, îmi doresc ca după absolvire să susțin examenul de rezidențiat pentru a putea urma ramura de Farmacie Clinică. Nu exclud nici posibilitatea de a mă angaja la început într-o farmacie de circuit deschis pentru a acumula cât mai multă experiență.

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

Așa cum am spus și mai sus, îmi place diversitatea pe care o oferă aceasta și consider că fiecare zi este diferită și vine cu provocarea ei.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

Din păcate, tot mai puțini oameni știu cu adevărat ce reprezintă profesia de farmacist. Mi-aș dori ca lumea să vadă dincolo de aparențe, să realizeze importanța rațiunii unui farmacist și mai ales faptul că o colaborare farmacist-medic este una absolut necesară, fără a înclina balanța în favoarea unui specialist, fie că e vorba despre medic sau farmacist.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Devotament.

8. Cum crezi că te va ajuta programul Wӧrwag STARt UP în dezvoltarea ta personală, dar și a planului tău de carieră?

De când am ajuns la facultate acord o atenție deosebită dezvoltării mele personale și îmi doresc să aflu măcar câte ceva despre fiecare subiect pe care îl abordăm. Cred că acest program m-ar ajuta să descopăr anumite defecte dar și calități pe care le am și aș putea aduce numeroase îmbunătățiri la acest nivel. Am considerat mereu că partea practică trebuie îmbinată cu cea teoretică pentru a obține cele mai bune rezultate.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Îmi doresc din suflet ca toți cei care au ales acest drum să nu uite niciodată de ce au făcut-o și să găsească o bucurie cât de mică în fiecare zi, pentru că fiecare zi este diferită și vine cu provocarea ei. La final este important să știm că am putut ajuta oamenii, lucru ce până la urmă este esența meseriei noastre.

 

Smaranda Milozina-Chirilă

Anul III, UMF “Grigore T. Popa” Iași

Voluntar SSFI

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP