Interviu cu Andreea Dimitriu, studentă la Farmacie

Andreea Dimitriu

 

Anul IV, UMF “Carol Davila” București

 

Coordonator Evenimente FASFR

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Țin minte că eram în clasa a X-a și deja se apropia momentul în care trebuia să mă hotărăsc încotro să mă îndrepta după terminarea liceului. Cumva eram destul de speriată de faptul că nu mă hotărâsem încă, pentru că îmi formasem un stil de viață din a "premedita" acest gen de decizii cu foarte mult timp înainte. Am rămas până la urmă la Facultatea de Farmacie, la vremea respectivă având la bază doar dragostea pentru chimie și pentru oameni. Știam că îmi doresc să fiu parte din domeniului sănătății și am considerat că profesia de farmacist este cea prin care îmi pot aduce contribuția în ceea ce privește starea de bine a pacientului. 

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Aș spune precizia și atenția pe care le dovedește în tot ceea ce face, într-o primă fază. Apoi, aș mai adăuga faptul că este absolut esențială empatia în exercitarea acestei profesii, fapt pentru care consider că am ales această profesie cu sufletul. 

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Cea mai mare fericire pentru mine sunt categoric lucrările practice! Indiferent cât de obositoare se pot dovedi uneori, cred că această parte este cea de care îmi voi aduce aminte cu drag oricând. Legate tot de partea practică sunt și momentele mai puțin plăcute, întrucât ultimul an s-a dovedit mult mai greu decât s-ar putea spune. Faptul că ne aflăm în acest context nefericit, care nu ne-a mai permis accesul în laboratoare, și-a pus vizibil amprenta asupra mea și pot spune că îmi este foarte dor să țin o eprubetă în mână. 

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

Îmi doresc foarte mult ca după absolvirea facultății să îmi aprofundez cunoștințele, așa că voi participa la concursul de Rezidențiat. Ulterior, îmi doresc să am șansa de a profesa în domeniul Farmaciei Clinice. 

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

În vara de după primul an de facultate, în timpul stagiului de practică, a intrat în farmacie o mămică, aproape plângând și spunând că nu știe ce să mai facă pentru a opri durerile băiatului ei. După câteva zile, a venit din nou, de această dată cu băiatul de mână și cu zâmbetul pe buze, din dorința de a-mi mulțumi pentru ajutor. Zâmbetul doamnei și recunoștința din ochii ei mi-au dovedit faptul că cea mai mare bucurie pentru mine, ca viitor farmacist, va fi să îi pot ajuta pe cei din jurul meu. 

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

Mi-ar plăcea ca oamenii să se desprindă de aspectul comercial, să privească farmaciștii pentru ceea ce sunt ei, adică una dintre verigile lanțului sănătății, care participă activ la menținerea sănătății populației nu doar prin eliberarea medicamentelor, ci și prin consilierea pacientului. Mi-ar plăcea să existe mai multă încredere în farmacist. 

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Din punctul meu de vedere, ar fi "empatie". 

8. Cum crezi că te va ajuta programul Wӧrwag STARt UP în dezvoltarea ta personală, dar și a planului tău de carieră?

Acest program este o oportunitate pentru a putea înțelege mai bine ce se ascunde în spatele numeroaselor ramuri în care poți profesa. Cred că este o ocazie minunată pentru studenți, întrucât au acces la informația necesară pentru a-și putea stabili un drum după terminarea studiilor.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Profitați de orice oportunitate vă apare în cale, fiți consecvenți și organizați, dar cel mai important, nu uitați că puterea se ascunde în voi și că visele chiar pot deveni realitate, atât timp cât muncești pentru ele câte puțin în fiecare zi.

 

Andreea Dimitriu

Anul IV, UMF “Carol Davila” București

Coordonator Evenimente FASFR

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP