Interviu cu Raluca Rîjniță, studentă la Farmacie

Raluca Rîjniță

 

Anul V, UMF Craiova

 

Președinte OSF Craiova

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

În liceu, când mă gândeam ce facultate voi urma, aveam 3-4 variante în minte, care se tot schimbau, dar Facultatea de Farmacie din Craiova rămânea mereu una din opțiuni. Astfel, mi-am dat seama că era ceva legat de domeniul acesta ce mă fascina și mă facea să fiu tot mai curioasă să îl descopăr.

Am început temătoare, pentru că nu aveam pe nimeni în familie, care să fi studiat în domeniul medical, iar prietenii mei aleseseră alte facultăți. Mă bucur că teama a dispărut repede și, ajunsă în anul V, nu regret alegerea făcută.

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Am câteva amintiri, de când eram copil, care m-au făcut să îmi placă să intru într-o farmacie comunitară.

Pe de o parte, era mirosul acela specific, care mă izbea la intrarea în farmaciile cu receptură, care îmi plăcea inexplicabil de mult. Eram șocată cum farmaciștii reușeau să facă un medicament de la zero. În imaginația mea de la acea vârstă, farmacistul era un fel de Profesorul Utonium din Fetițele Powerpuff: „dulce, acrișor și ceva fermecător” și imediat apărea preparatul de care aveam nevoie.

Pe de altă parte, mereu farmaciștii mi-au inspirat încredere și bunătate. Iar acestea sunt două dintre valorile după care îmi doresc să mă ghidez în viață.

3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?

Cele mai plăcute momente sunt fără îndoială cele legate de experiența de voluntar. Rămân recunoscătoare celor care m-au întâmpinat în prima zi de facultate și m-au întrebat dacă vreau să fac parte din Organizația Studenților Farmacisti din Craiova. Cu ajutorul lor și prin prisma activităților organizate, am învățat enorm de multe lucruri și mi-am găsit unii dintre cei mai buni prieteni.

Momentele mai puțin plăcute sunt cele în care aflu despre unele informații din curriculă că nu mai sunt de actualitate și când realizez cât de puțină importanță li se acordă farmaciștilor. Mi-ar plăcea să se schimbe lucrurile în viitorul apropiat și mă bucură să văd oameni care iau inițiativa în acest sens.

După cum zice sloganul Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România: „Împreună facem viitorul studenților farmaciști mai bun”, iar împreună putem să facem același lucru și pentru cei deja ieșiți în câmpul muncii.

4. Care sunt planurile tale după absolvire?

În facultate, am avut ocazia să descopăr cât de multe variante de a profesa îți oferă această specializare. Momentan mă atrage aria industrială. Mă încântă idea de a profesa într-o companie de profil și iau în calcul să urmez un rezidențiat în acest sens.

Nu pot să zic că am un plan stabilit și bătut în cuie. Domeniul farmaceutic este într-o continuă schimbare, așa că planurile mele probabil vor necesita modificări.

5. Ce consideri că îți va plăcea cel mai mult la profesia de farmacist?

În general, îmi place noul și lipsa monotoniei. Din felul în care văd lucrurile, profesia de farmacist îți oferă aceste aspecte permanent, fiind o carieră ce sunt destul de sigură că îmi va aduce multă bucurie.

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?

I-aș face pe oameni să realizeze că farmacistul nu este cel din spatele tejghelei, care „îți vinde” un produs. Farmaciștii sunt implicați în tot procesul de formare al unui medicament, iar cei cu care interacționezi direct în farmacia comunitară au responsabilitatea de a se asigura că substanța pe care ți-o eliberează este în mod corect utilizată, adaptată nevoilor tale și în beneficiul tău ca pacient.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?

Curaj

8. Cum crezi că te va ajuta programul Wӧrwag STARt UP în dezvoltarea ta personală, dar și a planului tău de carieră?

Pe partea de dezvoltare personală cred că orice fel de experiență este un plus și te ajută să te cunoști. Aștept cu nerăbdare să descopăr cum o să își pună programul Wӧrwag STARt UP amprenta asupra mea.

În ceea ce privește contribuția programului pe plan profesional, mi se pare oportunitatea perfectă de a-ți forma acel mult căutat pachet de „experiență” pe care angajatorii ar dori să îl ai când te alături lor. Prin Wӧrwag STARt UP avem acces la o multitudine de insight-uri pe care altfel probabil că le-am descoperi cu greu pe parcursul mai multor ani de muncă.

9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?

Dragilor, știu că este o facultate grea, care te solicită nu numai psihic, ci și fizic pe o perioadă nu tocmai scurtă, dar amintiți-vă de ce ați pornit pe acest drum. Nu uitați să vă luați timp pentru voi, să iubiți oamenii dragi vouă, să învățați cu pasiune și să zâmbiți! Succes!

 

Raluca Rîjniță

Anul V, UMF Craiova

Președinte OSF Craiova

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP