Interviu cu Farm. Aniela Sofron

Farm. Aniela Sofron

 

Persoană Responsabilă & Manager Medical

 

Wörwag Pharma România

1. Cum ai ales Facultatea de Farmacie? Cu ce gânduri ai pornit la drum?

Eu pot spune că m-am născut în profesia de farmacist, pentru că mama mea este farmacist. Copilăria mi-am petrecut-o deseori în propria mea „farmacie”, printre flacoane și sticluțe goale, capsule sau cașete colorate, dar neumplute cu substanță activă, o balanță improvizată, dar extrem de fidelă în mintea mea de copil, hârtii mâzgălite pe post de rețete, prezentate rând pe rând de fiecare păpușă ce locuia cu mine în casă. Să știi că toate jucăriile mele au fost bolnave ani la rând, dar pe toate le-am însănătoșit. Unele îmi mulțumesc prin simpla prezență și în ziua de azi .

Cred că inițial am pornit inconștient pe acest drum, iar treptat această joacă s-a transformat într-o opțiune profesională.

2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?

Părinții ne sunt modele în viață. Îmi plăcea că mama mea era o femeie respectată, îmi plăcea să o văd în farmacie purtând mereu halat alb, impecabil, aducând zambete oamenilor ce o căutau apăsați de dureri sau întrebări. Curățenia și mirosul specific farmaciei, momentele când prepară loțiuni sau mixturi, acestea au constituit imboldul de a-mi dori să fiu și eu farmacist.

3. Ce îți amintești din facultate? Care sunt cele mai plăcute amintiri? Dar cele mai puțin plăcute?

Îmi aduc aminte de o facultate grea, în care am avut mult de învățat și de experimentat. A fost o facultate despre compuși chimici, despre plante și extracte de plante și rolul lor în viața noastră, despre substanțe medicamentoase și modul în care acestea interacționează în organismul nostru, despre calcule de doze, despre cât înseamnă prea mult încât să devină toxic, despre simptome și patologii.

Am preparat sute de unguente, creme, emulsii, supozitoare până când ajungeam să le fac cu ochii închiși și treceau cu brio de examenul calitativ foarte aspru aplicat de către mentorii noștri.

Am avut nopți nedormite în sesiune, am legat prietenii frumoase, am iubit, am suferit, ne-am distrat și am trăit fiecare zi așa cum venea ea, plini de entuziasm, de speranță, de încredere, de nerăbdare, de încântare, toate specifice vârstei de 20 de ani, practic fără prea multe griji sau bani.

4. Cu ce gânduri ai terminat facultatea? Care erau planurile tale când ai absolvit?

Recunosc că la acea vreme, mai exact în anul 2000, când am terminat eu facultatea nu aveai prea multe posibilități de a profesa sau cel puțin eu nu am avut șansa de a experimenta și alte opțiuni de carieră în care profesia de farmacist să fie utilă. Mă gândeam că mă voi întoarce în Galați, în farmacia unde am început această profesie ca pe o joacă.

5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?

Cred ca sănătatea este cel mai important lucru din viața unui om și cred cu tărie că un farmacist poate contribui la starea de bine a oamenilor. Ce bucurie mai mare să existe?

6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepția pe care oamenii o au despre farmaciști?

Nu cred că ai nevoie de puteri magice pentru a schimba percepția oamenilor despre ceva. Cred în puterea exemplului, în răbdare și în profesionalism.

7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia ta, care ar fi acela?

Aș spune „nobil” pentru că este o profesie în care latura profesională se împletește cu cea umană.

8. Ce mesaj ai pentru tinerii studenți la farmacie?

Să fie uniți, să fie profesioniști adevărați și să investească în această profesie. Să nu cadă pradă „vânzării” de medicamente, să rămână promotori ai sănătății și să respecte principiile eticii și deontologiei profesionale în tot ceea ce fac.

 

Farm. Aniela Sofron

Persoană Responsabilă & Manager Medical

Wörwag Pharma România

 

Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP