25 Ani - Antifragilul - o rezultanta a trecerii timpului

Acum aproape o lună ne-am întâlnit la Covasna alături de colegii noștri, în trei zile de lucru având structuri și obiective specifice pentru Diviziile de Diabet, Biofactori și Comercială.

Ne-am conceptualizat întâlnirea și am dat un fir roșu obiectivelor de training pentru a profita de incertitudinea acestei perioade cu scopul de a prospera și de a deveni mai pregătiți în fața provocărilor, asemenea sistemelor deschise în cartea Antifragil a lui Nassim Taleb.

Atunci când ne desfasuram activitatea sub presiunea unor decizii strategice, avem totodată șansa, atât ca și companie, și mai ales in rolurile de executivi, să găsim beneficii ale acestei situații în ciuda volatilității sau factorilor externi care sunt implicați în viața unui business, mai ales în industria farmaceutică.

Conform definiției lui Taleb, opusul fragilului este antifragilul, o caracteristică a unui sistem nu doar de a fi rezilient la șocuri și de a rămâne la fel, ci si de a se îmbunătăți, o dată cu adversitățiile și evenimentele care presează dezvoltarea companiei. Din nevoia de a compune un sistem antifragil, împreună cu echipele noastre de promovare si vanzari am găsit resurse și extracapacități în întâlnirile de lucru de la Convasta pentru a gestiona remarcabil perioadele supuse stresului.

Dacă ne uităm la dinamica și reușitele companiei în cei 25 de ani de activitate, fiindcă în 2023 sărbătorim 25 de ani de Worwag Pharma în Romania, putem identifica perioadele pe parcursul cărora ne-am exersat ca și echipa, ca și divizii, ca și structuri de management, capacitatea de a trece dincolo de fragilitate și robustețe, ca un test al timpului. Fiindcă fragilul într-un astfel de context nu rezistă trecerii timpului, iar antifragilul este o rezultantă a perseverenței și a focusului pe obiective de lungă durată și rezultate extinse, iată, pentru un sfert de veac.

Devenim mai buni prin discuțiile deschise și procesele de împărtășire a informațiilor spre grupul organizațional prin implicarea activă a fiecărui individ din cele 3 divizii participante la întâlnirile de lucru de la Covasna.

De la conștientizarea implicațiilor Diviziei Comerciale în asigurarea fluxului de produse în farmacii, la feedbackul și exercițiile de role play împreună cu echipele de Biofactori și Diabet, am definit concepte care trebuie evitate în modul nostru de lucru, bazându-ne pe un alt principiu al caracteristicii de antifragil – via negativă. Am definit ceea ce nu este un mod de lucru și ce ar fi de dorit a fi evitat în modul nostru de lucrul.

Finalul de an ne va găsi în poziția de a lucra în consecința unor factori care nu țin de rezultatele echipelor din România. Astfel, am găsit eficiență în aplicarea unei strategii biomodale de a gestiona stiluri de lucru separate, dar coerente. Ne am propus sa ne concentram pe predictibilitate și lucrurile pe care colegii noștri le realizează foarte bine, alături de focusarea pe explorarea oportunităților și a noilor opțiuni de a ne adapta acestei etape. ”Dificultatea este ceea ce trezește geniul” scrie Taleb. Astfel că profităm de ceea ce ne aduce această perioadă pentru a învăța la toate nivelurile organizaționale, de la individ la grup și de la divizie la echipa de management.

Mulțumim tuturor colegilor pentru prezenta activa si implicare în întâlnirile și ședințele de lucru organizate la Covasna, pentru ideile, perseverența și profesionalismul cu care contribuie continuu la ceea ce reprezintă Worwag Pharma Romania. O entitate organizațională și comercială unică în posesia unor constructe aparținând conceptului de antifragil.