Comunicat de presă

Consens Internațional al Experților

Recomandări pentru screening-ul, diagnosticarea și managementul polineuropatiei diabetice senzitivo- motorii în practica clinică

La nivel global, prevalența diabetului zaharat crește constant. Una dintre cele mai frecvente și severe complicații este polineuropatia diabetică senzitivo- motorie (PND), care afectează aproximativ 1 din 3 pacienți cu diabet.

„Deși cauzează morbiditate și mortalitate crescută, precum și calitate redusă a vieții cu costuri considerabile de îngrijire a sănătății, polineuropatia diabetică senzitivo-motorie rămâne încă subdiagnosticată și tratată inadecvat”, afirmă cu regret Prof. Dr. Dan Ziegler de la Centrul German de Diabet al Universității Heinrich Heine din Düsseldorf, Germania.

Prin urmare, pentru a aborda această complicație, un grup de experți a elaborat Consensul International ce conține recomandări pentru screening-ul, diagnosticul și tratamentul PND în practica clinică. Semnificatia stiitifica si clinica a acestor recomandări a fost recunoscuta prin publicrea consensului in „Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federației Internaționale de Diabet (IDF). Informațiile referitoare la consensul experților sunt disponibile online la adresa: Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations - ScienceDirect

 

Neuropatia diabetică se manifestă prin leziuni care apar în componentele somatice și/sau autonome ale sistemului nervos periferic. Polineuropatia diabetică senzitivo- motorie (PND) este cea mai frecventă formă de neuropatie care afectează peste o treime din populația de persoane care suferă de diabet. Durerea, paresteziile și amorțeala de la nivelul tălpilor sau picioarelor sunt simptome tipice ale neuropatiei diabetice.

Neuropatia diabetica este o afectiune generatoare de costuri ridicate de îngrijire a personelor cu diabet. Din cauza simptomelor și a complicațiilor precum ulcerațiile piciorului, calitatea vieții pacienților este substanțial afectată. Până la o pătrime dintre pacienții cu diabet zaharat suferă de durere neuropată, care este descrisă ca senzatie de arsură, intepatura puternica sau taietura profunda. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre pacienții afectați de neuropatie diabetică sunt asimptomatici, nu simt de fapt niciun simptom, datorita deteriorarii fibrelor nervoase. Atât neuropatia diabetică dureroasă, cât și nedureroasă sunt predictori de morbiditate și risc crescut de mortalitate. Autorii consensului International subliniaza faptul ca, în ciuda acestor consecințe grave, neuropatia diabetică este subdiagnosticată, insuficient si incorect tratată. Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului 2020, grupul de experți din Germania, Italia, Romania, Ungaria, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, Orientul Mijlociu și SUA s-au întâlnit in cadrul unei conferințe, pentru a elabora in consens recomandări și algoritmi pentru screeningul, diagnosticarea și tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică.

 

Recomandări pentru practica clinica

Experții consideră ghidurile ca fiind esențiale pentru a asigura calitatea îngrijirii medicale. Cu toate acestea, ghidurile existente se concentrează pe tratamentul diabetului zaharat, al neuropatiei diabetice durerose sau al durerii neuropate. Mai mult decât atât, societățile medicale nu au recomandările consistente pentru farmacoterapia neuropatiei diabetice. Potrivit grupului de experti, acest lucru poate duce la confuzie și poate submina credibilitatea practicianului.

Într-un cadru structurat, grupul de experți a revizuit studiile clinice și ghidurile actuale. În plus, a fost luată în considerare și experiența clinică personală a acestora.

Metoda Delphi este metoda ultilizata pentru structurarea

algoritmilor. Folosind aceasta metoda, experții au elaborate un consens referitor la provocarile relevante din practica clinică.

Examinarea fibrelor nervoase mici și mari

Experții subliniază că afectarea nervilor începe frecvent în stadiile incipiente ale diabetului, atât în fibrele nervoase mici, cât și în cele mari. Prin urmare, este important să se examineze ambele tipuri de fibre nervoase prin intermediul testelor adecvate: se recomanda ca funcția fibrelor nervoase mari să fie testată prin evaluarea senzației vibratorii, iar funcția fibrelor nervoase mici să fie testată prin evaluarea senzației de durere. Experții subliniază că fiecare anomalie bilaterală a testului de screening indică neuropatie diabetică și poate necesita proceduri de diagnosticare mai extinse. Este importanta folosirea in practica clinica si a chestionarele și scorurile validate pentru a evalua simptomele și deficitele neuropate, precum și realizarea unui diagnostic diferențial amănunțit.

Cele trei elemente esențiale ale tratamentului

Experții recomanda a se lua in considerare cele 3 elemente esențiale ale managementului neuropatiei diabetice:

1.) Tratamentul optim al diabetului, inclusiv modificarea stilului de viață, precum și intervenția multifactorială asupra riscului cardiovascular. Studiul DCCT/EDIC a confirmat că terapia intensivă cu insulină este esențială pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1 pentru a preveni neuropatia diabetică, sau pentru a opri progresia acesteia. Pentru pacienții cu diabet de tip 2 nu există încă dovezi convingătoare referitoare la faptul ca, controlul optim al glicemiei poate sa contracarează progresia neuropatiei diabetice. Cu toate acestea, este incontestabil rolul controlului optim al glicemiei, iar acesta este obiectivul terapeutic principal pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2.

2.) Pentru a aborda patogeneza multifactorială specifică neuropatiei diabetice, experții recomandă farmacoterapia orientată spre patogenitate. Aceasta are ca scop atât ameliorarea simptomelor, cât și influențarea progresiei proceselor neuropate. Acidul alfa lipoic, un antioxidant puternic și benfotiamina, derivatul liposolubil al tiaminei, sunt disponibile deja pentru uz therapeutic si clinic în mai multe țări, sub forma de medicamente. În studiile clinice, ambele medicamente au demonstrat ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice, cu profil de siguranță favorabil pentru tratamentele cronice, pe termen lung.

3.) A treia abordare terapeutică consta in tratamentul simptomatic al durerii neuropate prin farmacoterapie analgezică cu antidepresive, anticonvulsivante, opioide, plasturi cu capsaicină și combinații, dacă este necesar. În ciuda dovezilor cu semnificatie clinica reduce, experții mentioneaza posibilitatea de a fi luate în considerare și opțiunile non- farmacologice, cum ar fi sprijinul psihologic, fizioterapia, stimularea nervoasă electrică transcutanată și acupunctura.

 

Recomandările și algoritmii detaliați privind screening-ul, diagnosticarea și tratamentul neuropatiei diabetice pentru practica clinică sunt disponibile online la adresa: Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations - ScienceDirect

Evenimentul stiintific in cadrul caruia a fost elaborate consensul international a fost sustinut de catre Wörwag Pharma, Boblingen, Germania. Compania germana este specializată în soluții terapeutice pentru managementul diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, in special a neuropatiei diabetice. Misiunea Wörwag Pharma consta in responsabilitatea fata de toti cei implicati in ingrjirea perisoanelor cu Diabet zaharat prin implicarea in prevenirea, depistarea precoce si tratamentul neuropatiei diabetice.

Woerwag Pharma GmbH & Co. KG este o companie

farmaceutică de familie, cu sediul în Boblingen, Germania, care dezvoltă și oferă produse farmaceutice pe baza de biofactori în întreaga lume. Gama de produse a companiei este disponibilă exclusiv în farmacii. Portofoliul companiei include medicamente eliberate pe bază de rețetă, medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), precum și suplimente alimentare, de calitate controlata. Expertiza companiei este in ariile terapeutice reprezentate de diabet zaharat și complicatiile asociate, sistemul nervos și sistemul musculo-scheletic. In anul 2020, compania a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare.

Referințe:

Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian R, Nguyen KT, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.diabres.2021.109063