Acidul alfa lipoic – aliatul persoanelor cu diabet zaharat și complicații la nivelul picioarelor

Știai că acidul alfa lipoic poate contribui la prevenția și tratamentul complicațiilor diabetului zaharat de la nivelul picioarelor, cum ar fi neuropatia diabetică?

În prezent, în România sunt aproximativ 2 milioane de persoane cu diabet zaharat. Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei pe termen lung și care aduce multe complicații ce afectează calitatea vieții și care, netratate, pot duce la deces.

Complicațiile asociate diabetului zaharat sunt adesea mai periculoase pe termen lung decât boala în sine. Aceste complicații sunt datorate nivelului crescut al glicemiei un timp îndelungat. Dintre acestea amintim doar câteva: leziuni ale nervilor (neuropatie diabetică), tulburări de vedere (retinopatie diabetică) și insuficiență renală (nefropatie diabetică).

Neuropatia diabetică și acidul alfa lipoic

Un studiu de specialitate desfășurat în România pe un eșantion de 25.000 de persoane cu diabet zaharat arată că prevalența neuropatiei diabetice este de 65.2%1 în rândul acestor persoane. Neuropatia diabetică reprezintă o complicație a diabetului zaharat și care face parte dintr-un grup de tulburări neurologice cauzate de o funcționare defectuoasă a sistemului nervos la persoanele cu diabet zaharat.

Diagnosticarea timpurie a neuropatiei diabetice și inițierea unui plan terapeutic sunt esențiale pentru optimizarea calității vieții pacienților ce suferă de această complicație. Neutralizarea radicalilor liberi de oxigen, cu ajutorul acidului alfa lipoic, are impact în diabetul zaharat la mai multe niveluri, deoarece rolul principal al acidului alfa lipoic este de a acționa asupra stresului oxidativ atât intracelular, cât și extracelular, în special în patogeneza complicațiilor diabetului zaharat. În ultimii ani, studii de specialitate arată că acidul alfa lipoic poate contribui la prevenția și tratamentul complicațiilor asociate diabetului zaharat, cum ar fi neuropatia diabetică.

Ești curios să afli mai multe informații despre rolurile acidului alfa lipoic în menținerea sănătății?

Profesor Emerit Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și membru de onoare al Academiei Române, susține campania educațională “Biofactori pentru sănătate”.  Astfel, va fi alături de noi la un nou webinar din care vei putea învăța ce roluri are acidul alfa lipoic în menținerea sănătății, în special despre rolul său în metabolism.

Te invităm să participi joi, 13 mai 2021, ora 19:00, la webinarul gratuit dedicat pacienților, aparținătorilor și publicului larg.

Vei putea urmări live acest webinar gratuit pe pagina de Facebook Pacientul 2.0 sau pe Facebook Wӧrwag Pharma România și Facebook Biofactori.

Te invităm să stai alături de noi pe parcursul acestei campanii educaționale pentru noi teme relevante și utile pentru tine. Ne poți urmări și pe rețelele noastre de socializare:

Facebook Wӧrwag Pharma România

Facebook Biofactori

LinkedIn

YouTube

 

Referințe bibliografice:

1 Vereșiu I. A., Bondor C. I., Florea B., Vinik E. J., Vinik A. I., Gâvan N. A. Detection of undisclosed neuropathy and assessment of its impact on quality of life: a survey in 25,000 Romanian patients with diabetes. J Diabetes Complications. 2015 Jul;29(5):644-9. DOI: 10.1016/j.jdiacomp.2015.04.001