Campania MedAccess - beneficiile și riscurile administrării de suplimente alimentare

Tu cunoști care sunt beneficiile și riscurile administrării de suplimente alimentare? Fii informat corect pentru sănătatea ta și a celor dragi! Compania Wӧrwag Pharma susține informarea corectă a publicului cu privire la consumul de suplimente alimentare.

Despre campania MedAccess

Într-o lume cuprinsă de preocuparea constantă pentru o sănătate ireproșabilă, subiectul suplimentelor alimentare devine un subiect de maxim interes atât pentru populația generală, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății. În acest scop, viitorii farmaciști au inițiat Campania Națională MedAccess, care se desfășoară în perioada 15-28 martie 2021 atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează Asociațiile Locale ale Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR).

Campania MedAccess își propune să tragă un semnal de alarmă asupra utilizării incorecte a suplimentelor alimentare. Astfel, vine în sprijinul viitorilor farmaciști și a populației generale prin distribuirea materialelor informative referitoare la situațiile comune în care poate fi utilă administrarea de suplimente alimentare și categoriile de vârstă care au nevoie în mod special de administrarea lor. Campania răspunde la următoarele întrebări:

Ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare reprezintă preparatele ale căror scop este să completeze dieta normală, fiind surse concentrate de vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic. Suplimentele alimentare nu tratează boli, ci ajută în menținerea sănătății. Ele sunt indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică sau există cerințe nutriționale specifice legate de starea fiziologică.

Ce beneficii pot aduce suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată, ci o completează. Astfel, utilizarea suplimentelor alimentare în infecții și imunitate redusă (vitamina C), dificultăți de memorare și concentrare (vitaminele B6 și B9), senzația de „picoare grele” (extracte de castan), sănătatea pielii (vitaminale A, C, E, zinc) și chiar insomnii (melatonină, magneziu), poate aduce numerose beneficii în menținerea sănătății. În plus, pentru a compensa un aport insuficient ce poate determina o anumită carență, se recomandă utilizarea suplimentelor alimentare în cazul unui consum redus de alimente, precum produse lactate (calciu), fructe, legume (vitamine), carne (fier), pește și ulei de rapiță sau soia (acizi grași).

Ce riscuri prezintă suplimentele alimentare?

Există riscul ca suplimentele alimentare să provoace efecte secundare atunci când oamenii le utilizează în locul medicamentelor prescrise de medic sau când iau combinații de mai multe suplimente. De exemplu, suplimentele de Ginkgo Biloba sau Ginseng nu se administrează concomitent cu medicamentele anticoagulante, deoarece pot crește riscul apariției unei hemoragii. Mai mult, suplimentele alimentare ce conțin zinc, calciu, magneziu, nu se recomandă să se administreze în același timp cu unele antibiotice sau cu medicamentele antihipertensive (beta-blocante), deoarece efectul medicamentelor poate fi redus din cauza formării unor compuși neabsorbabili.

Cine are nevoie în mod special de administrarea suplimentelor?

Persoanele vârstnice, din cauza aportului alimentar insuficient, sunt mai predispuse la deficite vitaminice. Astfel, poate fi necesară suplimentarea cu vitamina D și calciu, pentru a reduce riscul căderilor și fracturilor. În plus, pentru prevenirea și încetinirea progresiei demenței, adulții cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să includă în dietă alimente cu conținut ridicat de vitamina B12 sau să ia un supliment alimentar.

De asemenea, femeile însărcinate au nevoie de o alimentație variată pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a fătului și nu numai. Astfel, dacă sunteți însărcinată, iar din alimentație vă lipsesc unul sau mai mulți nutrienți, precum fierul, acidul folic, vitamina D și calciul, aveți posibilitatea de a aduce un aport de nutrienți prin administrarea de suplimente alimentare, bineînțeles, după ce vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu farmacistul.

Campania MedAccess este inițiată de Federația Asociațiilor Stidenților Farmaciști din România (FASFR) și susținută de compania farmaceutică germană Wӧrwag Pharma. Pentru a avea acces la toate materialele informative ale campaniei, vă invităm să vizitați paginile de Facebook și Instagram ale FASFR.

Facebook FASFR

Instagram FASFR