Crearea unui „spațiu emoțional” – Noua clădire a companiei WÖRWAG Pharma

Sensul arhitecturii și, implicit, o mare parte din calitatea acesteia rezidă în capacitatea de a-l sprijini pe cel care o folosește în activitatea sa și de a-i insufla un sentiment de confort general – indiferent dacă este vorba de timpul petrecut în propriul cămin sau de munca într-o clădire de birouri.

 

Arhitectura realizează acest lucru, pe de-o parte, prin volumul spațial construit, „spațiul rațional”, iar, pe de altă parte, și prin sentimentul spațial pe care îl generează, „spațiul emoțional”.

În acest sens, inaugurarea unei clădiri noi este întotdeauna un moment special, deoarece arhitectura trebuie să-i poată atrage pe cei ce urmează să o utilizeze atât prin caracterul său „rațional”, cât și prin cel „emoțional”. În același timp, noului utilizator i se cere să fie implicat în noul mediu și să îl umple de viață. Acest proces necesită timp.

Odată cu depunerea cererii privind construcția noului sediu central al Wörwag Pharma în august 2018, momentul ocupării imobilului se află acum în viitorul apropiat – mutarea în noul sediu este preconizată pentru începutul anului 2021. Acesta este un motiv suficient să aruncăm o scurtă privire asupra clădirii unde Wörwag Pharma își va desfășura activitatea și asupra arhitecturii acesteia.

Din punct de vedere structural, clădirea cuprinde un parter care îi întâmpină pe angajați și vizitatori într-un foaier spațios și cu un „Vitalbar”, din care se poate trece într-o cantină, și cinci etaje superioare, care adăpostesc diverse departamente amenajate modern ca spațiu de birouri.

Zona de conferințe, aflată în apropierea terasei îmbietoare de pe acoperiș, este situată în partea superioară a clădirii, la ultimul etaj. Pentru o descriere completă, sunt de menționat și cele două niveluri de la subsol, în care se află încăperile auxiliare necesare și locurile de parcare.

Această structură fundamentală a amenajărilor pentru utilizările de deasupra solului se reflectă și în fațadă. În timp ce fațada parterului configurează vizual baza clădirii prin elementele sale frontale închise, întunecate, cu structuri de suport independente și suprafețele extinse de sticlă din foaier, etajele superioare, cu fațada lor metalică albă și cu șiruri lungi de ferestre, completează înălțimea clădirii. Per ansamblu, clădirea se caracterizează printr-un stil linear și, implicit, etern.

În interior, arhitectura asigură aplicarea în practică a conceptului ales. Spațiile de lucru în birouri comune sunt subîmpărțite pentru până la 8 persoane și sunt amenajate lângă fațadă. Acestea pot fi adaptate specificului fiecărei activități. Mobilierul modern de birou, integrat într-un concept armonios de materiale, culoare și lumină, creează un mediu de lucru plăcut.

În contrast, încăperile destinate să susțină munca zilnică sunt situate în centrul spațiului fiecărui nivel: sălile de conferință, cabinele pentru convorbiri telefonice și camerele speciale pentru activitățile care necesită concentrare alternează cu încăperile auxiliare clasice.

Per ansamblu, amenajarea elementelor camerelor și selecția materialelor pentru suprafețe și mobilier trebuie să denote diversitate și să inspire pe cei care le folosesc.

Pe scurt, acest concept arhitectural se concretizează într-o clădire administrativă, care va putea fi considerată contemporană mulți ani de acum încolo, datorită stilului său clasic, precum și flexibilității în ceea ce privește schimbările viitoare.

Pandemia de noul coronavirus

Cu toții suntem afectați de criza generată de noul coronavirus. Cu toate acestea, sănătatea și siguranța angajaților, pacienților și colaboratorilor noștri rămân în continuare pe primul loc pentru noi.

Aflați mai multe