Rolul silimarinei în sănătatea ficatului

Știai că silimarina standardizată are beneficii importante în menținerea și chiar în redobândirea sănătății? Citește mai departe ca să afli care sunt beneficiile asupra ficatului. În plus, te invităm la ultimul webinar gratuit din campania “Biofactori pentru sănătate”.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. El îndeplinește peste 500 de funcții indispensabile vieții normale. Printre cele mai importante funcții se numără: funcția metabolică, funcția de secreție și excreție, funcția de stocare și funcția de filtrare. Această uzină mereu activă trebuie sprijinită și ajutată permanent pentru a putea menține întregul corp sănătos.

Silimarina standardizată

Silimarină standardizată este un extract uscat și rafinat din planta care poartă numele de Armurariu (Silybum marianum), cunoscută și sub numele de Ciulinul Laptelui, care corespunde atât cantitativ, cât și calitativ cu Farmacopeea Europeană (manual de referință în practica farmaceutică). Criteriul cantitativ se referă la cantitatea de silimarină și silibină pe care extractul o conține. Cel calitativ, la faptul că trebuie ca extractul să fie controlat chimic (să nu conțină pesticide, metale grele, micotoxine), controlat biologic (să nu fie contaminat microbiologic) și să fie controlat fizic și botanic. Respectarea acestor criterii descrise pe larg de Farmacopeea Europeană sunt vitale pentru ca un extract de silimarină să fie sigur și eficient la administrare.

Beneficii asupra ficatului

Datorită capacității sale de a stabiliza membrana celulară, silimarina standardizată este unul dintre aliații naturali care contribuie la starea de sănătate a ficatului. În urma cercetărilor din ultimul deceniu au fost descoperite și alte calități benefice ale silimarinei standardizate, precum: antioxidant, antiinflamator, imunomodulator și, recent, efect antifibrotic, respectiv de stimulare a regenerării hepatice. 

La nivelul ficatul, silimarina standardizată poate îmbunătăți și sinteza proteică. Prin stimularea producerii de hepatocite (celule hepatice noi) care le înlocuiesc pe cele deteriorate este îmbunătățită capacitatea regeneratoare a ficatului. Astfel, unul dintre cele mai importante beneficii este ajutorul în lupta cu hepatita C deoarece principiul activ din silimarina standardizată nu are numai proprietăți hepatoprotectoare, ci și antivirale. Mai mult, extractul standardizat de armurariu are și calități detoxifiante. Astfel, administrarea sa poate fi benefică pentru cei care suferă de boala hepatică alcoolică. De asemenea, poate reduce chiar și gradul de mortalitate în cazurile de ciroză. Aşadar, silimarina standardizată are cinci efecte benefice asupra ficatului: antifibrotic, protecţie, antioxidant, regenerator și antiinflamator.

Ești curios să afli mai multe informații despre beneficiile silimarinei pentru sănătatea ta?

Profesor Emerit Dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, împreună cu doamna Dr. Anca Crăciun, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, vor susține ultimul webinar din campania “Biofactori pentru sănătate”, abordând un nou biofactor - silimarina.

Te invităm să participi joi, 17 iunie 2021, ora 19:00, la webinarul educațional dedicat publicului larg. Vei putea urmări live acest webinar gratuit pe pagina de Facebook Pacientul 2.0 sau pe Facebook Wӧrwag Pharma România și Facebook Biofactori.

Investește în sănătatea ta și a celor dragi! Ne poți urmări și pe rețelele noastre de socializare:

Facebook Wӧrwag Pharma România

Facebook Biofactori

LinkedIn

YouTube