S-au deschis înscrierile pentru cel de-al 52-lea Congres al Asociației Central Europene pentru Diabet (CEDA)

Asociația Central Europeană pentru Diabet (CEDA) anunță deschiderea înscrierilor pentru evenimentul său de marcă - Congresul aflat la cea de-a 52-a ediție.

Se continuă astfel o tradiție de succes încă din 1969, când Viena a găzduit prima ediție a acestui eveniment de înaltă calitate științifică în domeniul diabetologiei. Cea de-a 52 ediție se va desfășura la Budapesta, în perioada 10-12 iunie 2021.

Scopul Congresului

În țările membre CEDA, standardele în diabetologia clinică sunt diferite. Congresul Științific este o punte de legătură între clinicienii din țările membre CEDA de armonizare a standardelor în diabetologia clinică, pentru a uniformiza și moderniza acest domeniu.

Un alt obiectiv constă în oferirea tinerilor diabetologilor ocazia de a prezenta și discuta datele cercetărilor lor și de a facilita contactul acestora cu experții internaționali în domeniu.

Istoria CEDA

Asociația Central Europeană pentru Diabet organizează congrese anuale, cu participare internațională, încă din 1969. La început, acestea s-au desfășurat odată la doi ani, iar in anul 2003 s-a decis organizarea acestora anual. Mai mult decât atât, organizarea congreselor CEDA alternează între țările din Europa Centrală și de Est.

România a avut onoarea de a organiza Congresul Științific al CEDA în 2010, la Cluj-Napoca. Profesorul Emerit Dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, a fost președintele Congresului alături de Conf. Dr. Ioan Vereșiu.

Desfășurarea Congresului în contextul COVID-19

Cel de-al 52-lea Congres Științific al CEDA se va desfășura pentru a patra oară la Budapesta. Datorită contextului epidemiologic, au existat incertitudini cu privire la desfășurarea acestui eveniment de marcă. În cele din urmă, hotelul Aquincum din Budapesta a fost ales ca locație, însă se ia în considerare și varianta unui eveniment hibrid (prezentări față-în-față, cât și online).

Programul științific

Organizatorii s-au asigurat ca programul științific să fie unul de înaltă calitate și să cuprindă subiecte de actualitate din domeniul diabetologiei. În cadrul Congresului, în data de 11 iunie 2021, între orele 8:15 – 10:30, se va desfășura o sesiune dedicate neuropatiei diabetice. Aceasta va fi moderată de Prof. Peter Kempler, președintele Asociației de Diabet din Ungaria și președintele-ales al CEDA. Prezentările lectorilor vor pune accent pe patogeneza, diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice.

Pe de altă parte, noile tehnologii din sfera diabetului, problemele legate de COVID-19 și diferitele aspecte ale riscului cardiovascular asociat diabetului vor fi alte subiecte de interes în prezentările lectorilor pe parcursul celor 3 zile de eveniment.

Vă rugăm să consultați programul preliminar AICI.

Puteți găsi mai multe detalii despre înscriere AICI.

Profesioniștii în domeniul medical care doresc să participe cu lucrări originale sunt așteptați să acceseze link-ul următor: http://en.stand-art.hu/urlap/FID2021. Termenul limită este 15.04.2021.

 

Wörwag Pharma este sponsor oficial al acestei manifestări științifice de prestigiu.

 

Despre CEDA:

Asociația Central Europeană pentru Diabet (CEDA), denumită anterior Federația Internațională a Simpozioanelor de Diabetul a țărilor din regiunea Dunării (FID), este o organizație non-profit al cărei scop este de a promova interesele științifice și cooperarea între toate țările din Europa Centrală pe tema diabetului zaharat.