Studiile actuale arată că: Unul din patru vârstnici suferă de carență de vitamina B12

O pătrime din persoanele peste 65 de ani nu au un aport suficient de vitamina B12. Acest rezultat a fost obținut în urma unei analize actuale în cadrul unui studiu în rândul populației din Augsburg (KORA-Age).

O pătrime din persoanele peste 65 de ani nu au un aport suficient de vitamina B12. Acest rezultat a fost obținut în urma unei analize actuale în cadrul unui studiu în rândul populației din Augsburg (KORA-Age).

Cercetătorii Centrului Helmholtz din München au analizat probele de sânge ale unui număr de 1079 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 65 și 93 ani. Pe lângă vitamina B12 aceștia au analizat și conținutul de vitamină D, fier și acid folic seric. Participanții au fost selectați din rândul populației din Augsburg - KORA-Age. Kooperative Gesundheitsforschung in der Region Augsburg (KORA) cercetează de 30 ani sănătatea cetățenilor din regiune.

Rezultatele studiului au arătat că la 27,3 procente dintre participanți, concentrația serică de vitamina B12 se afla sub valoarea limită de 221 pmol/l. Frecvența carenței în sânge a fost proporțională cu vârsta persoanelor: În grupa de vârstă 65-74 ani au fost afectate 23,8 % dintre persoanele țintă, în grupa de vârstă 75-84 ani, 28,3 %, iar în grupa 85-93 ani, 37,6 %. Comparativ cu persoanele din categoria 65-74 ani, vârstnicii care depășeau vârsta de 85 de ani aveau un risc dublu de carență de vitamina B12. 

Pe lângă vârstă, lipsa administrării sau administrarea neregulată de preparate cu vitamine a reprezentat un factor de risc adițional. Riscul era de 4,8 mai mare spre deosebire de situațiile în care administrarea era regulată. La bărbați (28,5%) s-a înregistrat mai frecvent o carență de vitamina B12 decât la femei. Riscul era influențat, de asemenea, de lipsa de mișcare. 

O problemă de sănătate larg răspândită
Conform afirmațiilor autorilor, rezultatele sunt în concordanță cu alte date din studii, care arată că în rândul populației de vârsta a treia carența de vitamina B12 reprezintă o problemă de sănătate larg răspândită. Prin urmare, aceștia recomandă să se acorde o atenție deosebită unei eventuale carențe în rândul acestor populații.

Primele simptome ale carenței vitaminei B12 precum oboseala, epuizarea și performanța scăzută nu sunt specifice, deficitul fiind ușor de trecut cu vederea. În cazul în care acesta nu este tratat, pot apărea tulburări hematologice și neuropatii.


Sursă: 

Conzade R, Koenig W, Heier M, Schneider A, Grill E, Peters A, Thorand B: Prevalence and predictors of subclinical micronutrient deficiency in german older adults: results from the population-based KORA-Age Study. Nutrients 2017; 9, 1276; DOI: 10.3390/nu9121276