Studiul PROTECT arată: Un număr ridicat de cazuri neraportate de neuropatie în rândul diabeticilor

S-au publicat rezultatele inițiativei de informare a companiei farmaceutice WÖRWAG Pharma în colaborare cu Fundația Germană pentru Diabet „Diabetul! Vă ascultați picioarele?“

S-au publicat rezultatele inițiativei de informare a companiei farmaceutice WÖRWAG Pharma în colaborare cu Fundația Germană pentru Diabet „Diabetul! Vă ascultați picioarele?“

La standul inițiativei de informare vizitatorii au ocazia printre altele, să își verifice pe un traseu ce urmează a fi parcurs desculț, nivelul senzorial al picioarelor și pot beneficia de un control podiatric.

Distrucția nervoasă nu este o raritate în rândul diabeticilor. Cu toate acestea mulți nu știu nimic despre această complicație. Acest lucru este confirmat printr-un nou studiu publicat de oamenii de știință din cercul domnului Prof. Dr. Dan Ziegler de la Centrul German de Diabet al Universității Heinrich-Heine din Düsseldorf în ediția actuală a „Journal of Diabetes and Its Complications“: La peste 50% din participanții la acest studiu care sufereau de diabet tip 2 confirmat au fost identificate semne ale unei neuropatii. 62% dintre aceștia au menționat înainte de control, că nu li s-a pus un astfel de diagnostic. În cazul participanților cu diabet tip 1 s-a descoperit în 36% din cazuri o suspiciune de neuropatie.

Datele din studiul PROTECT1 au fost colectate în cadrul unui tur de informare și acțiune la nivel național prin inițiativa de informare „Diabetul! Vă ascultați picioarele?“ Alte rezultate ale studiului arată că la peste jumătate din cei testați exista suspiciunea de neuropatie, fără ca aceștia să sufere de un diabet identificat. Autorii presupun că o posibilă cauză sunt cazurile de (pre)diabet neidentificate până în prezent, în care s-a dezvoltat o neuropatie ca o complicație. La una din grupele parțiale s-a înregistrat și evaluat suplimentar hemoglobina glicată (HbA1c). Aceste date au arătat că peste 30% dintre cei investigați, nediagnosticați cu diabet, aveau o valoare a HbA1c notabilă de ≥ 5,7 %, valoare pe care Societatea Germană de Diabet o încadrează în stadiul prediabetic sau diabet (HbA1c≥ 6,5 %)2

Glicemia ridicată lezează nervii și vasele

Neuropatia diabetică se poate dezvolta la diabetici ca urmare a unor valori ale glicemiei constant ridicate. Metaboliții zahărului pot dăuna nervilor și vaselor sanguine ale celor afectați. Cei mai lungi nervi din corpul nostru, cei care ajung până la picioare, sunt cei mai sensibili. De aceea, primele simptome ale unei neuropatii diabetice apar deseori în acest loc. Acestea se pot manifesta prin tulburări senzoriale multiple precum senzația de furnicături, arsuri, amorțeală sau o scădere a sensibilității. Pacienții nu mai simt rănile de la nivelul picioarelor, răni care rămân astfel neidentificate un timp îndelungat și pot evolua rapid spre leziuni cronice.

„Neuropatia diabetică reprezintă un factor de risc considerabil pentru apariția sindromului piciorului diabetic. Astfel peste 50.000 de amputări au loc în Germania, anual. Rezultatele alarmante din studiul PROTECT ilustrează importanța informării cu privire la neuropatia diabetică și controlul medical regulat al picioarelor“, explică Prof. Dr. Dan Riegler, Director Adjunct la Institutul pentru Diabetologie Clinică al Centrului German pentru Diabet al Universității Heinrich Heine din Düsseldorf și Vicepreședinte al consilierului științific al inițiativei de informare.

Studiul PROTECT se bazează pe datele inițiativei de informare „Diabetul! Vă ascultați picioarele?“, susținută de compania farmaceutică WÖRWAG Parma în colaborare cu Fundația Germană pentru Diabet (DDS) și un consiliu consultativ. Inițiativa a fost introdusă în anul 2013 pentru a promova informarea cu privire la neuropatia diabetică și pentru a contribui la identificarea timpuriei a bolii. Pe viitor se are în vere evaluarea unor date suplimentare ce au fost sau vor fi colectate în cadrul turneului de informare.

Surse

1 Ziegler, D., Strom, A., Lobmann, R., Reiners, K., Rett, K. & Schnell, O., High prevalence of diagnosed and undiagnosed polyneuropathy in subjects with and without diabetes participating in a nationwide educational initiative, Journal of Diabetes and Its Complications (2015), Volume 29, Issue 8, S. 998-1002

2 Kerner W, Brückel J. Definition, Klassifikation und Diagnostik des Diabetes mellitus.  Diabetologie 2012; 7:S84-S87.