Vitamina D: biofactor cu multiple beneficii pentru pacienții tăi

Ești profesionist în domeniul sănătății și dorești să fii mai aproape de pacienții tăi? Dacă dorești să afli mai multe detalii despre vitamina D și rolurile sale în menținerea sau redobândirea sănătății pentru beneficiul pacienților tăi, citește în continuare acest articol.

Vitamina D – vitamină sau prohormon?

În limbajul uzual, folosim termenul de “vitamina D” ca fiind o singură substanță, când, de fapt, este vorba despre mai multe forme diferite ale acestei vitamine, însă doar două dintre acestea sunt absolut necesare menținerii sănătății organismului. Vitamina D2, numită ergosterol, care se regăsește mai ales în plante, și vitamina D3, denumită colecalciferol, este un prohormon sintetizat la nivelul pielii sub influența razelor ultraviolete sau provine din unele alimente de origine animală (în cantitate mult mai mică). În timpul expunerii la soare, razele ultraviolete declanșează formarea vitaminei D3 din compusul 7-dehidrocolesterol, care se regăsește la nivelul pielii.

Calcidiolul – principalul rezervor circulant al vitaminei D

Pentru a deveni activă, vitamina D suferă două transformări în organism. Inițial, aceasta este convertită în calcidiol, la nivelul ficatului. Această formă reprezintă parametrul sanguin, de laborator. Ulterior, este convertită în calcitriol la nivelul rinichilor, acesta fiind forma activă a vitaminei D. Calcitriolul interacționează cu receptorii vitaminei D, care se regăsesc în aproape toate celulele din organism, favorizând o mai bună absorbție a calciului și fosforului, dar și la menținerea unui sistem imunitar puternic.

Rolurile esențiale ale vitaminei D

Principalele beneficii ale vitaminei D sunt strâns legate de sistemul osos, deoarece vitamina D este absolut necesară pentru fixarea calciului în oase, dar și pentru menținerea unui nivel normal al fosforului în sânge. În lipsa sa, calciul este eliminat de rinichi, nemaifiind absorbit la nivel intestinal. Această proprietate specifică vitaminei D o face esențială pentru creșterea și dezvoltarea sistemului osos, mai ales la copii, carența sa fiind asociată cu rahitismul. La adulți, deficitul de vitamina D se poate manifesta sub forma osteomalaciei, ducând la scăderea densității osoase și la slăbiciune musculară.

Un alt rol extrem de important al vitaminei D îl constituie menținerea unui sistem imunitar puternic și sănătos. Vitamina D este transportată prin circulația sanguină la nivelul tuturor țesuturilor si organelor, ajungând în oase, mușchi, intestin, colon, creier etc. Aceasta stimulează activitatea sistemului imunitar responsabil cu apărarea organismului de virusuri și bacterii, ajutând la activarea celulelor B, celulelor T și a celulelor prezentatoare de antigen. De asemenea, studiile au evidențiat faptul că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de apariție a răcelii și gripei, dar și contribuția la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii.

În studiile de specialitate sunt prezentate și alte efecte benefice ale vitaminei D, precum stimularea secreției de insulină, acțiunea antiinflamatoare, acțiunea imunomodulatoare, protecție neuronală împotriva proceselor degenerative și reglarea diviziunii celulare (piele, cord, colon, ovar, etc.).

Ești curios să-ți aprofundezi cunoștințele despre vitamina D?

În următoarele luni, vom desfășura o serie de evenimente online gratuite despre biofactori.

Profesor Emerit Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și membru de onoare al Academiei Române vine alături de noi în campania Biofactori pentru sănătate.

Primul eveniment este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății și se va desfășura joi, 14 ianuarie 2021, ora 19, pe platforma emc.formaremedicala.ro.

Află mai multe detalii și înscrie-te AICI. Investește în dezvoltarea ta profesională și învață de la cei mai buni! Pacienții tăi îți vor mulțumi.

Te invităm să stai alături de noi pe parcursul acestei campanii educaționale pentru noi teme relevante și utile pentru tine. Ne poți urmări și pe rețelele noastre de socializare:

Facebook Wӧrwag Pharma România

Facebook Biofactori

LinkedIn

YouTube