Vitamina D – din nou in lumina reflectoarelor!

Doar 20% din cantitatea necesară de vitamina D este luată din alimentație. De unde luăm restul de 80%?

Vitamina D(e) la soare

Vitamina D mai este denumită popular “vitamina soarelui”, deoarece 80% din cantitatea zilnică necesară se produce la nivelul pielii în urma expunerii la soare.

Aceasta este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că nu se dizolvă în apă, ci în grăsimi, astfel poate fi stocată în organism un timp îndelungat. Este una dintre puținele vitamine care pot fi produse de organism în mod natural.

Pe de altă parte, având în vedere pandemia de COVID-19, mulți dintre noi am început să lucrăm de acasă și nu mai ieșim atât de des afară. Mai mult, fiind iarnă, expunerea noastră la soare este limitată. Acești factori ne pot afecta aportul necesar zilnic de vitamina D.

Care sunt sursele naturale de vitamina D?

Organismul își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, dar și prin consumul de anumite alimente și suplimente alimentare. De obicei, alimentația variată și echilibrată reprezintă cel mai bun mod de a asimila vitamine. Acest lucru nu este valabil și în cazul vitaminei D, deoarece din întreaga cantitate necesară de vitamina D doar 20% este introdusă în corp prin alimentație.

Vitamina D se găsește în alimente precum pește gras (ton, somon, cod, sardine), gălbenuș de ou, lapte și anumite tipuri de ciuperci. Pentru a oține cantitatea zilnică recomandată de vitamina D obținută din aportul alimentar, ar trebui să consumăm zilnic 1kg de ciuperci sau 250g de unt sau ½ kg de ton sau 12 ouă.

Veganii și vegetarienii sunt mai expuși riscului de insuficiență de vitamina D, deoarece doar un număr mic de alimente vegetale conțin cantități semnificative de vitamina D.

Astfel, în anumite situații poate fi necesară administrarea de suplimente de vitamina D. Suplimentele alimentare pot fi luate fără prescripție medicală, însă este recomandat să consulți un medic înainte, pentru a te asigura că ai luat cea mai bună decizie pentru sănătatea ta.

În articolul următor, vom afla mai multe detalii despre beneficiile vitaminei D și rolul său în organism despre care orice persoană preocupată de sănătatea ei e important să le știe.

P.S. Ai aflat de campania noastră educațională “Biofactori pentru sănătate”?

Vitamina D este și ea un biofactor esențial organismului uman, pe lângă alte vitamine și minerale. Dacă vrei să afli mai mult detalii despre lumea miraculoasă dar discretă a biofactorilor (vitamine, minerale, oligoelemente), te invităm să intri pe site-ul biofactori.ro la secțiunea de evenimente online.

În această campanie, dedicată atât profesioniștilor în domeniul sănătății, cât și pacienților și publicului larg, organizăm webinarii gratuite pe diferite teme legate de biofactori. Spre exemplu, luna ianuarie și februarie sunt dedicate vitaminei D.

Te așteptăm cu drag să urmărești aceste webinarii. Investește în sănătatea ta!

Această campanie este susținută de Profesor Emerit Dr. Nicolae Hâncu, medic primar Diabet, nutriție și boli metabolice, membru de onoare al Academiei Române.

Spotul campaniei poate fi vizionat AICIiar webinarul de joi, 21 ianuarie 2021, va putea fi urmărit AICI