WIP - Wörwag Inspiring Program Program de Dezvoltare Personală pentru Medici

WIP este un program de dezvoltare personală pentru medici şi oferă șansa tinerilor medici de a-și dezvolta aptitudinile complementare celor medicale pentru a îmbunătăți calitatea actului medical, pentru o carieră de succes, cu ajutorul unor tehnici și instrumente dovedite în realitățile sistemului de sănătate românesc. Medicii participanți sunt din specialităţile diabet, nutriție și boli metabolice, neurologie, cardiologie, reumatologie, gastroenterologie, boli infecțioase, medicină internă și medicină de familie. Din anul 2016, prin sesiunile programului de dezvoltare WIP, Wörwag Pharma România susține dezvoltarea profesională și personală a tinerilor medici (rezidenți și specialiști).

Opiniile participanților la programul WIP

 

Interviu cu Dr. Georgeta Inceu

Doamna Doctor, aţi participat la programul WIP. Care credeţi că sunt avantajele acestui program?

Cursurile din cadrul programului WIP mi-au oferit pârghiile necesare pentru a găsi modalități de eficientizare şi organizare a timpului. Am reușit să-mi stabilesc prioritățile atât pe plan personal, cât și pe plan profesional și, astfel, să aloc timp pentru ceea ce este cu adevărat important în viața mea. În cadrul acestor cursuri, am învățat, în primul rând, foarte multe lucruri despre mine, am învățat să mă cunosc mai bine. Am fost pusă în contexte diferite și chiar scoasă din zona mea de confort, am învățat să mă apreciez, dar, în același timp, să-mi doresc să devin cea mai bună versiune a mea. Cursurile te invită la introspecție, te fac să-ți regăsești sau să-ți consolidezi încrederea de sine.

Cum vă ajută în cariera profesională și ce părere aveți despre tematica aleasă și conținutul programului?

Structura programului a fost impecabil gândită și apoi prezentată de către trainerii Inspires. Participanții la acest program WIP au fost inițiați în comunicarea asertivă, managementul conflictelor, munca în echipă, stabilirea corectă a obiectivelor, etapele schimbării și gestionarea rezistenței la schimbare, modele de leadership și managementul crizelor. Dobândirea acestor abilități este foarte importantă în orice carieră. Am apreciat mult nota practică a sesiunilor, prin nenumăratele workshop-uri pe care trainerii ni le-au pregătit, interacțiunea permanentă cu ceilalți participanți fiind deopotrivă motivantă și generatoare de entuziasm. Modalitatea de expunere a cursurilor de către cei doi traineri, printr-o abordare prietenoasă, carismatică, plină de naturalețe și presărată cu foarte multe exemple și situații din viața reală, a reprezentat un atu important al acestui program. Ni s-a oferit nouă, participanților, o experiență valoroasă, bogată în revelații și deosebit de productivă. Deși cursurile au fost foarte solicitante, un adevărat maraton de emoții, introspecție, interacțiuni, creativitate, atmosfera s-a menținut una relaxantă, foarte atractivă și cu nuanțe ludice, pe toată durata programului.

Ați dori să mai participați la astfel de programe și pe viitor? De ce?

Cunoașterea de sine este un proces continuu, în permanență ne descoperim noi abilități sau ne perfecționăm aptitudini deja dobândite. Un citat celebru al lui Henry Ford spune că ”Oricine renunță să învețe este bătrân, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să învețe rămâne tânăr. Cel mai important lucru în viață este să-ți păstrezi propria minte tânără”. Iar din punctul meu de vedere, aceste cursuri de dezvoltare personală sunt, de fapt, hrană pentru suflet și minte. Cu siguranță mi-aș dori să particip și în viitor la astfel de cursuri, care creează dependență, în sensul pozitiv.

Interviu cu Dr. Andreea Moroșanu

Doamna Doctor, ştim că aţi participat la programul WIP. Care au fost avantajele acestui program?

Programul WIP a fost un curs intensiv și extensiv, cu latură aplicativă importantă, normativă și de dezvoltare în sfera profesională, dar și în latura personală (cele două aspecte se includ, se completează și sunt absolut necesare). În plus, cursul mi-a oferit avantajul deschiderii unor perspective reale și aplicabile în domeniul de muncă policalificat.

Cum vă ajută în cariera profesională?

Acest curs mi-a prezentat și oferit perspective căutate, așteptate, dar și neașteptate, însă benefice și constructive în sensul abordării situațiilor profesionale și de viață, precum și gestionarea optimă a poziției de lider de echipă medicală și chiar de înțelegere a poziției altor lideri. Aceste aspecte sunt esențiale și îmi sunt necesare în colaborarea cu lideri și asociați profesionali pentru întocmirea și îndeplinirea proiectelor din domeniile de specialitate. De asemenea, comunicarea cu alți colegi din aceeași sferă și poziție profesională, discuțiile, schimbul de păreri și stabilirea de contacte cu aceștia, reprezintă una dintre părțile valoroase ale cursului. În acest sens, apreciez rolul major al autorilor și moderatorilor de curs, Dorin Dancu și Florin Enache.

Ce părere aveţi despre tematica aleasă şi conţinutul programului?

Tematica a fost despre Managementul schimbării, Leader și echipă şi se referă la un domeniu mai puțin investigat de către mine până acum. Exprimă puncte de vedere și directive cu totul noi, a căror prelucrare și integrare necesită timp și practică, deoarece se aplică atât la nivel micro-, cât și macro-procedural. Pot afirma că acest curs mi-a oferit o deschidere de perspective în sens pozitiv mai mare decât cea pe care am anticipat-o în motivația de participare. În acest sens, doresc să mulțumesc firmei Wörwag Pharma România și doamnei Norina Gâvan pentru propunerea și finanțarea acestui curs și autorilor cursului, Dorin Dancu și Florin Enache, pentru alcătuirea cursului și moderarea excelentă.

Aţi dori să mai participaţi la astfel de programe şi pe viitor? De ce?

Aș dori să particip și la alte programe de acest tip, deoarece prezintă structuri și direcții extrem de necesare în dezvoltarea și integrarea profesională de excelență și calitate.

Interviu cu Dr. Diana Sima

Doamna Doctor, ştim că aţi participat la programul WIP. Care au fost avantajele acestui program?

Programul WIP a fost unul extrem de complex atât prin actualitatea temelor, cât și prin diversitatea acestora. Însă, personal consider că marele avantaj al acestui program a fost faptul că ne-a oferit posibilitatea să stabilim legături cu colegi din întreaga țară. Conexiunile formate acolo au trecut proba timpului, devenind chiar mai puternice.

Cum vă ajută în cariera profesională?

Profesional, sesiunile care au cuprins temele de ”Comunicare și relaționare”, dar și cele de ”Time management” au fost extrem de utile. Obișnuiam să fiu mai puțin productivă și eficientă în perioada în care nu îmi erau cunoscute noțiunile dobândite acolo. Modalitatea trainerilor de a ne face să ”îmbrățișăm” tehnicile este inedită, captivantă și cred că vorbesc în numele tuturor când spun aceste lucruri.

Ce părere aveţi despre conţinutul programului?

Așa cum am menționat deja, am găsit conținutul programului ca fiind de mare interes. Am încercat să integrez o parte și în viața personală, cu rezultate satisfăcătoare. În ansamblu, fiecare din temele propuse și-au găsit utilitatea, iar eu personal am acumulat multe noțiuni pentru viitor în cadrul sesiunii destinate leadership-ului.

Aţi dori să mai participaţi la astfel de programe şi pe viitor? De ce?

Cu siguranță voi aplica și la următoarele ediții, deoarece le consider a fi de real folos. În urma fiecărei sesiuni m-am întors plină de entuziasm, cu forțe noi și pregătită să aplic cât mai mult din cele învățate. De asemenea, mi-am încurajat mereu colegii să aplice, deoarece cred cu tărie în acest program, care sper să aibă continuitate.

Interviu cu Dr. Delia Reurean-Pintilei

Doamna Doctor, ştim că aţi urmat programul WIP. Care sunt avantajele acestui program?

Da, am avut oportunitatea să fiu în prima serie a acestui program. Pentru mine, totul a fost extrem de util. Facultatea de Medicină şi rezidenţiatul te iniţiază în ceea ce trebuie să ştii pentru a-ţi face meseria. Dobândeşti informaţii pentru a reuşi să vindeci, să ameliorezi, să reevaluezi, să iei decizia corectă în condiţii de siguranţă pentru pacient. Unde simţeam că aş fi avut nevoie de mai mult, şi nu ştiam de unde să învăţ, era relaţionarea cu pacientul şi cu echipa de îngrijire din care făceam parte. Aici am simţit cel mai mare avantaj.

Cum vă ajută în cariera profesională?

Ce am schimbat: am învăţat cum să ofer siguranţă, confort, înţelegere celor care ajung în cabinet şi nu doar soluţii terapeutice livrate sec, iar acest aspect a crescut complianţa pacienţilor şi am avut rezultate mai bune decât înainte. Am învăţat ce înseamnă să ai răbdare şi să asculţi, să înţelegi refuzurile pacienţilor, legate de medicaţie injectabilă, de exemplu, şi cum să soluţionez acest aspect. Scopul meu ca medic este să am pacienţi controlaţi terapeutic. Am învăţat că performanţa în acest sens nu constă doar în pregătirea medicului, cât şi în modul în care comunică cu pacientul, cu atât mai mult în bolile cronice. Pe de altă parte, modul în care relaţionez acum cu colegii, medici, asistente, colegii din farma este diferit, pozitiv.

Ce părere aveţi despre tematica aleasă şi conţinutul programului?

Tematica, conţinutul şi trainerii au fost ceea ce eu aveam nevoie la fiecare moment al cursului, şi susţin cu tărie necesitatea continuării acestui program, pentru că sunt convinsă că atât medicii, cât şi pacienţii beneficiază din plin.

Aţi mai dori să participaţi la astfel de programe şi pe viitor? De ce?

Sigur, pentru că ştiu că am tot timpul ceva de învăţat şi îmbunătăţit, iar prin modul în care acţionez, în urma acestor cursuri, am un impact pozitiv semnificativ asupra persoanelor cu care vin în contact.

Interviu cu Dr. Mihaela Gribovschi

Doamna Doctor, aţi urmat programul WIP. Care au fost avantajele acestui program?

Avantajele acestui program au fost despre folosirea mult mai eficientă a timpului, eliminarea “timpilor morţi”, stabilirea priorităţilor pe termen scurt, mediu şi lung; stabilirea unui obiectiv şi paşii care duc spre realizarea lui, comunicarea în mod asertiv şi ce înseamnă un leader!

Cum vă ajută în cariera profesională?

În carieră, programul mă ajută să-mi eficientizez timpul la cabinet (time management) să am o comunicare asertivă cu pacienţii, colegii, asistentele ceea ce a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor, a creşterii eficienţei muncii în echipă; pacienţii au fost mai aderenţi şi mai complianţi la tratament, mai conştienţi de importanţa rolului lor în managementul bolii (diabet zaharat). M-a ajutat în stabilirea clară a priorităţilor (atât în plan profesional, cât şi familial) şi a obiectivelor pe termen scurt-mediu-lung (la nivel personal şi profesional), dar şi în coordonarea activităţii la cabinet (leadership).

Ce părere aveţi despre tematica aleasă şi conţinutul programului?

Fiind primul meu contact cu aceste teme mi s-au părut deosebit de utile în practică. A fost o abordare total nouă pentru mine a organizării timpului, a comunicării interumane, a rolului de leader, care mi-a deschis enorm de mult orizonturile. M-a făcut să capăt încredere în mine, să ştiu ce vreau şi cum să comunic acest lucru; cum să mă poziţionez într-un colectiv; cum se pot gestiona eventuale conflicte şi nemulţumuri. Practic, am reuşit să abordez viaţa profesională/familială din cu totul alt unghi decât până la întâlnirea cu aceste workshopuri (evident mult mai benefic atât pentru mine, cât şi pentru cei din jur).

Aţi dori să mai participaţi la astfel de programe şi pe viitor? De ce?

DA DA DA... de nenumărate ori DA!!! De ce? Simt că fiecare curs mă ajută să devin versiunea mea cea mai bună!!! Mă ajută să las la o parte frica, teama, neîncrederea, ruşinea, ura, invidia, răutatea şi să aleg varianta empatiei, compasiunii, înţelegerii, încrederii în sine, siguranţei. Mulţumesc mult pentru acestă oportunitate! Mi-a deschis mintea şi sufletul!

Interviu cu Dr. Dan Cristian Paul

Domnule Doctor, care sunt avantajele programului WIP?   

Avantajele unui astfel de program sunt foarte greu de înțeles pentru cineva care nu a trecut prin această experiență. E ca și cum ai încerca să explici culoarea verde unui om orb din naștere. Pentru mine a însemnat descoperirea unei noi dimensiuni a eului.       

Cum vă ajută în carieră? 

Lucrez în fiecare zi cu oameni şi pentru ai înţelege pe ei trebuie mai întâi să fiu confortabil cu mine și cu trăirile mele. Programul este conceput astfel încât cei care îl urmează să-și înțeleagă mai bine emoțiile și comportamentul pentru a fi capabili să își îmbunătățească viața și interacțiunile sociale.                                                                           

Ce părere aveţi despre tematica aleasă şi conţinutul programului?

Programul este foarte bine gândit, iar temele alese și ordinea în care au fost prezentate m-au ajutat foarte mult în înțelegerea și însușirea noțiunilor teoretice.                                              

Aţi dori să mai participaţi la astfel de programe şi pe viitor? De ce?

 

Cu siguranță aș mai participa la astfel de programe în viitor. În primul rând, din curiozitate, iar în al doilea rând, pentru că experiența anterioară cu modulele parcurse mă determină să consider acest program un mod foarte eficient și util în care să-mi investesc timpul.