Vitamina B12 – Nervi puternici în situații de viață stresante

În mediul de muncă modern, suntem supuși unui stres permanent – un program plin, în care trebuie să fim mereu disponibili online, jonglând între copii, partenerul de viață și slujbă – iar dacă survine o situație de criză, ne putem simți copleșiți. Stresul ne supune unei uzuri nervoase și ne provoacă o dispoziție proastă. Este timpul pentru o scurtă vacanță, sau sunt toate acestea cauzate de lipsa vitaminei B12? Simptomele mentale ale unei carențe de vitamina B12 sunt adesea vagi, și prin urmare ignorate de mulți. Dacă vă simțiți deseori confuz, aveți probleme de memorie și o stare sufletească proastă, chiar depresivă, și tindeți să fiți nervos, aflați cum vitamina B12 protejează sistemul nervos și stimulează buna funcționare a acestuia!

TEME DISCUTATE

În situații stresante, avem nevoie de o cantitate mai mare de vitamina B12

Persoanele care se confruntă cu situații stresante sau parcurg o perioadă de criză au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina B12 decât în mod obișnuit. Situații precum examene importante sau teste dificile pot genera mult stres fizic și mental. De asemenea, situațiile de viață care afectează profund psihicul și sufletul și declanșează emoții negative puternice și îndelungate sunt asociate cu stres suplimentar – dacă, de exemplu:

  • nu ați promovat examenul decisiv
  • sunteți iremediabil îndrăgostit
  • sunteți îngrijorat sau mâhnit din cauza unei persoane apropiate

 

Vitamin B12 Stress am Arbeitsplatz

Motivele pentru care se consumă o cantitate mai mare de vitamina B12 în astfel de situații mentale extreme sunt multiple. Pe de o parte, este afectată absorbția și utilizarea biofactorilor precum vitamina B12, deoarece organismul nostru furnizează o cantitate mai mică organelor digestive și compoziția sucului gastric se modifică nefavorabil. Pe de altă parte, o mare parte din vitamina B12 este utilizată în producția neurotransmițătorilor și hormonilor, datorită gândurilor și sentimentelor puternice care se precipită constant. Producția de hormoni de genul serotoninei, adrenalinei și noradrenalinei, în special, crește semnificativ consumul de vitamina B12. Consumul neobișnuit de ridicat de vitamina B12 poate provoca o carență – și astfel începe un cerc vicios.

Carența de vitamina B12 ne supune uzurii nervoase

Precum în cazul cablului electric, căile nervoase sunt protejate de straturi de protecție. În mod similar izolației pentru cabluri, așa-numita teacă de mielină asigură transmisia corectă a fluxurilor nervoase. În cazul unei lipse de vitamina B12, regenerarea tecilor de mielină ale fibrelor nervoase este perturbată. Acestea mor și nervii rămân expuși, cauzând dereglări de transmisie și tulburări funcționale, care afectează și ele căile nervoase de la nivelul măduvei spinării și creierului.

Vitamin B12 Stress

Având în vedere că vitamina B12 este responsabilă și pentru producția de hormoni și neurotransmițători, esențiali pentru menținerea echilibrului mental, un aport insuficient poate cauza semnele inițiale ale unor dereglări. Pe de altă parte, un deficit identificat poate conduce la consecințe complexe și nespecifice, precum tulburări de memorie, putere de concentrare scăzută și stări depresive. Astfel, nu este de mirare că aveți o dispoziție proastă, dacă nu vă simțiți capabil să faceți față stresului zilnic! Dacă acest dezechilibru sever continuă o perioadă îndelungată, pot interveni consecințe grave care culminează în demență, depresie acută și paralizie fizică. Aflați cum se poate diagnostica o carență de vitamina B12 sau chiar un deficit cu simptome evidente.

Efectul vitaminei B12 asupra sistemului nervos

Vitamina B – și mai ales vitamina B12 – este o sursă de „confort pentru nervi”, deoarece asigură funcționarea normală a acestora, fiind implicată în creșterea nervilor și în regenerarea nervilor supuși stresului. De asemenea, favorizează metabolismul energiei, astfel încât ne simțim mai puțin obosiți și agitați atunci când nivelul vitaminei B12 este echilibrat. Un studiu medical realizat de Universitatea Tehnică Swinburne din Melbourne, Australia, a demonstrat că persoanele care au luat vitaminele din grupa B (inclusiv vitamina B12) timp de câteva săptămâni au făcut față mai bine stresului și problemelor de zi cu zi în proporție de 20% față de grupul experimental.

Vitamin B12 Stress

Dacă aveți un nivel optim de vitamina B12, este mai ușor să faceți față stresului din viața cotidiană, și nervii dvs. nu sunt supuși unei uzuri atât de mari. O povară nu se transformă imediat într-o povară prea mare – iar o carență nu devine imediat un deficit. În orice caz, dacă s-a identificat un deficit și simptomele acestuia s-au instalat deja, poate fi inițiat un tratament specific cu vitamina B12 pentru ameliorarea rapidă a simptomelor, după consultarea prealabilă a doctorului. Dacă distrucția nervoasă nu este prea avansată, se poate îmbunătăți în timp. Datorită consecințelor uneori grave ale deficitului de vitamina B12, trebuie prevenită chiar și orice carență ușoară.

Necesarul de vitamina B12

Indiferent de vârstă sau sex, doza zilnică recomandată de vitamina B12, pentru un adult sănătos, este de 3 µg. În cazul unei alimentații sănătoase, incidența unei carențe de vitamina B12 la adulți sănătoși este redusă, dar aceasta se poate instala pe fondul unei perioade îndelungate de stres continuu, din cauza faptului că dieta obișnuită nu mai face față nevoilor sporite. În acest caz, se recomandă suplimentarea vitaminei B12, pentru a preveni un deficit. Dacă s-a identificat un deficit de vitamina B12, consultați-vă medicul și discutați cu acesta opțiunile terapeutice specifice. De asemenea, pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, necesarul de vitamina B12 – doza zilnică recomandată este de 3,5-4 µg de vitamina B12. La începutul sarcinii, ginecologul atrage atenția asupra unei serii de cerințe dietetice, subliniind necesarul crescut al tuturor biofactorilor posibili în această perioadă specială a vieții. Aflați aici, de exemplu, importanța magneziului în timpul sarcinii, precum și acțiunea fierului și a acidului folic în timpul sarcinii și al alăptării.

Grupuri vulnerabile la deficitul de vitamina B12

Având în vedere că vitamina B12 se găsește preponderent în alimente de origine animală precum carnea, ficatul, ouăle și peștele, veganii și vegetarienii care nu consumă aceste categorii alimentare sunt vulnerabili la carențe de vitamina B12. Mulți adepți ai acestor diete sunt mai conștienți de ceea ce mănâncă și de ingredientele alimentare – de fapt, doar puțin vegani suferă de deficit de vitamina B12 prevenind-o selectiv, prin administrarea de suplimente.

Vitamin B12 Stress vorbeugen

Persoanele vârstnice, în particular bătrânii din centrele rezidențiale pentru destinate persoanelor vârstnice, se confruntă relativ des cu carență de vitamina B12. În plus, opțiunile asupra meniului sunt adesea limitate și apetitul mai scăzut. Afecțiunile gastrointestinale și anumite tratamente medicamentoase pe termen lung, precum metformin pentru diabetul de tip 2, cauzează o absorbție defectuoasă a biofactorilor (de exemplu a vitaminei B12). Dacă pacienții dezvoltă dificultăți de memorie, mers instabil și confuzie, rareori se suspectează o carență sau chiar un deficit de vitamina B12. Aflați aici care sunt efectele carenței de vitamina B12 asupra sistemului nervos, și de ce vârstnicii sunt cei mai afectați.

Prevenirea țintită a deficitului de vitamina B12 în situații stresante

Dacă pe fondul unor circumstanțe speciale necesarul de vitamina B12 crește și deja se poate observa o carență, puteți lua în considerare o posibilă suplimentare a vitaminei B12. Totuși, dacă se instalează primele simptome ale deficitului, trebuie să luați medicamente adecvate pentru suplimentarea vitaminei B12, după consultarea prealabilă a medicului de familie. Acesta poate diagnostica existența deficitului și vă poate recomanda anumite suplimente de vitamine. În această situație, pentru început se pot administra doze orale foarte mari (1000 µg) de vitamina B12. Vitamina pătrunde prin peretele intestinal grație gradientului de concentrare, reechilibrându-se nivelul de vitamina B12 și completându-se rezervele organismului. Vitamina B12 neabsorbită este excretată în mod natural fără complicații, o supradoză fiind imposibilă. Singurul efect secundar cunoscut este o formă rară de acnee, dacă vitamina este injectată direct în mușchi.

  1. Bassler, K.-H., Gruhn, E., Loew, D., Pietrzik, K. Vitamin-Lexikon. Stuttgart, Jena, New York: G. Fischer; 1992
  2. Kennedy, D. O. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy – A review. Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68
  3. Harris E., Kirk J., Rowsell R., Vitetta L., Sali A., Scholey A.B., Pipingas A. The effect of multivitamin supplementation on mood and stress in healthy older men. Hum. Psychopharmacol. Clin. Exp. 2011;26:560–567
  4. Long S.-J., Benton D. Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: A meta-analysis. Psychosom. Med. 2013;75:144–153

 

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

Citește mai mult