Complicațiile Diabetului zaharat – Care sunt riscurile asociate Diabetului zaharat?

În prezent, în România aproximativ 2 milioane de persoane prezintă Diabet zaharat.

Această tulburare metabolică este caracterizată prin hiperglicemie. Diabetul zaharat se instalează insidios și, în cele mai multe cazuri, este descoperit târziu. Bolile asociate hiperglicemiei sunt adesea mai periculoase pe termen lung decât diabetul în sine. Aceste boli sunt datorate nivelului crescut al glucozei în sânge. În procesul de degradare a glucozei, celula este supraîncărcată cu Radicali Liberi de Oxigen (RLO), mai exact Radicali Superoxid- care conduc la apariția complicațiilor. La început, acești radicali atacă vasele mici de sânge (capilarele), apoi pe cele mari, cauzând pe termen lung leziuni ale nervilor, tulburări de vedere și insuficiență renală. Riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral crește în mod semnificativ din cauza apariției trombozei și aterosclerozei.

Complicațiile Diabetului zaharat apar la majoritatea pacienților și este foarte important să fie descoperite din timp. 

PREZENTARE GENERALĂ

Neuropatia Diabetică – leziuni ale nervilor cauzate de Diabetul zaharat

Deoarece vasele de sânge sunt deteriorate din cauza glicemiei crescute, nervii senzoriali și locomotori sunt insuficient hrăniți cu oxigen și nutrienți. Împreună cu alte procese metabolice cauzate de hiperglicemie (de exemplu formarea așa numitor produși finali de glicare avansată-AGE, a proteinelor și/sau a lipidelor modificate) aceste procese conduc la necrozarea treptată a nervilor. AGE fiind produși reziduali ai organismului, determină formarea de specii reactive de oxigen RLO interferând cu sistemul oxidoreducător. Pe de altă parte, producția de AGE continuă să crească în condiții de stres oxidativ cu apariția unui cerc vicios dând naștere astfel Neuropatiei Diabetice- una dintre cele mai frecvente complicații ale Diabetului zaharat. Aproximativ unul din trei pacienți este afectat în viața de zi cu zi de limitările aduse de această afectare severă. Cu cât terminațiile nervoase sunt mai departe de cord, cu atât este mai mare riscul privării de substanțe nutritive. Din acest motiv sunt afectați mai întâi nervii cu diametrul mic ai membrelor inferioare responsabile de senzația de durere și temperatură. De asemenea, sistemul nervos autonom poate fi afectat de neuropatie. Acesta este responsabil de controlul autonom al organelor și nu poate fi influențat în mod conștient.

Simptomele Neuropatiei Diabetice

Neuropatia Diabetică se poate manifesta, în funcție de tipul nervilor afectați, în moduri diferite. Urmările pot fi: pierderea sensibilității tactile, termice și dureroase. Membrele inferioare devin amorțite, deoarece nervii nu pot transmite stimulii senzoriali. Funcționarea defectuoasă a nervilor poate provoca, de asemenea, dureri cronice sau poate conduce la percepții greșite cum ar fi furnicături și amorțeli la nivelul membrelor, chiar și parestezii. Afectarea sistemului nervos autonom sau vegetativ poate conduce la tulburări de ritm cardiac, tulburări de erecție sau incontinență urinară. În aceste condiții, persoanei afectate îi va fi dificil să conștientizeze simptomele periculoase ale hipoglicemiei diabetice din cauza lezării nervoase. În concluzie este mai bine să previi Neuropatia Diabetica decât să o tratezi, tratamentul preventiv fiind esențial.

Tratamentul corect al Neuropatiei Diabetice

Tratamentul Neuropatiei Diabetice trebuie să se bazeze pe 3 principii esențiale:

Optimizarea controlului glicemic prin schimbarea stilului de viață și, în funcție de necesități, ajustarea corectă a medicației. 

În anumite cazuri un tratament simptomatic cu substanțe ce acționează asupra sistemului nervos central poate fi de ajutor.

Blocarea proceselor metabolice patogenice, precum formarea AGE menționați mai sus, folosind tratamentul cu Benfotiamină. Tratamentul cu această substanță poate preveni apariția Neuropatiei Diabetice și  evoluția acesteia. Neutralizarea radicalilor liberi de oxigen RLO menționați mai sus, cu ajutorul Acidului Alfa Lipoic, implicat de asemenea în stoparea evoluției Neuropatiei Diabetice, prin mecanism complementar.

Piciorul diabetic-consecință frecventă a Neuropatiei Diabetice

În cazul apariției Bolii Arteriale Periferice declanșate de Neuropatia Diabetică, o funcționare defectuoasă a nervilor periferici poate conduce la amputație, în România numărul acestor amputații fiind de aproximativ 5000 anual. Adesea, din cauza nervilor distruși, pacienții nu simt rănile și nici punctele de presiune de la nivelul picioarelor. Eventualele răni se pot infecta cu ușurință și se pot vindeca foarte lent din cauza circulației deficitare. Se pot forma abcese care distrug țesutul și osul până când piciorul nu mai poate fi salvat. Controlul zilnic al picioarelor este vital pentru descoperirea rănilor în stadiu incipient și pentru evitarea infecțiilor ulterioare.

Diabetische Folgeerkrankungen Füße

Riscul apariției trombozei și al ocluziei arterelor periferice ca și complicație a Diabetului zaharat

Deteriorarea pereților vaselor de sânge conduce în timp la formarea unor depuneri de calciu favorizând apariția aterosclerozei cu reducerea fluxului sanguin prin micșorarea diametrului vaselor de sânge. Drept urmare, sângele oxigenat nu va mai ajunge acolo unde este necesar. În plus, se pot forma cheaguri de sânge pe depunerile de calciu. Riscul unui atac de cord precum și al unui accident vascular cerebral din cauza trombozei și desprinderea depunerilor de calciu de pe vasele de sânge crește semnificativ. În special, persoanele cu Diabet zaharat Tip 2 sunt predispuse la accident vascular cerebral din cauza afectării metabolismului lipidic și a hipertensiunii arteriale. Comparativ cu persoanele sănătoase, persoanele cu Diabet zaharat Tip 1 sunt mai predispuse la accident vascular cerebral, dar nu în aceeaşi măsură cu persoanele cu Diabet zaharat Tip 2.

Claudicația intermitentă ca și complicație a Neuropatiei Diabetice

Dacă îngustarea vaselor de sânge are loc la nivelul arterelor membrelor inferioare, afecțiunea poartă denumirea de Boala Arterială Periferică. Inițial se manifestă ca o senzație de rece și furnicături, mai târziu ca durere la nivelul piciorului, în special în timpul mersului. Ca urmare, persoana afectată se oprește adesea și simte nevoia de a face pauze scurte, caz în care nu mai poate fi vorba despre o plimbare relaxantă prin oraș. În stadiile avansate, această afecțiune poate conduce la necroza completă a vaselor de sânge, care poate avea ca urmare amputația parțială sau totală a membrului inferior afectat. Deoarece primele simptome apar doar după ce artera este 90% blocată, prevenția este esențială pentru a evita complicațiile ulterioare.

Diabetische Folgeerkrankungen Schaufensterkrankheit

Afectarea renală cauzată de Diabetul zaharat – Neuropatia diabetică ca și boală secundară

Distrugerea pereților vaselor sanguine cauzate de glicemia constant crescută afectează capilarele rinichilor. Când glomerulii renali își încetează activitatea, procesul important al detoxifierii organismului prin intermediul filtrării renale se înrăutățește. Aproximativ una din zece persoane cu Diabet zaharat suferă de afecțiuni renale datorate acestei afecțiuni. Afectarea poate fi prezentă încă de la debutul Diabetului zaharat, însă poate să rămână neobservată pentru o lungă perioadă de timp. Simptomele și semnele tipice ale intoxicației, de exemplu modificarea culorii ochilor și a pielii în galben-cenușiu, apar în cazul multor pacienți abia în stadii avansate ale bolii. În cel mai rău caz, rinichiul își poate înceta complet funcționarea. Atunci, singurul remediu rămâne dializa sau chiar transplantul de rinichi. Un test de sânge în stadiul incipient al bolii poate furniza informații despre existența afecțiunii și stadiul acesteia. De aceea se recomandă testarea în mod regulat. 

Afectarea vederii ca și boală secundară a Diabetului – Retinopatia Diabetică

Capilarele din retină sunt şi ele afectate de nivelul crescut al glicemiei. Retinopatia Diabetică este o cauză frecventă a orbirii. Arterele mici, delicate, din retină (capilarele) se necrozează, ducând la apariția unor anevrisme și ocluzii vasculare. Pentru compensarea necrozării vaselor de sânge se formează noi vase de sânge, dar care pot cu ușurință să se rupă conducând la desprinderea retinei. Tratamentul laser, împreună cu alte măsuri preventive, poate opri agravarea simptomatologiei.

Capilarele din retină sunt, de asemenea, afectate de consecințele nivelului ridicat de zahăr din sânge. Retinopatia diabetică este o cauză frecventă de orbire. Arterele mici, delicate din retină, dispar și se formează anevrisme și ocluziuni vasculare. Se formează noi artere pentru a compensa pierderea celor care au murit, dar acestea pot fi ușor rupte și pot cauza detașarea retinei. Împreună cu alte măsuri preventive, tratamentul cu laser poate ajuta retina să înceteze o agravare a simptomelor.

Diabetische Folgeerkrankungen Auge

Diagnosticarea precoce și prevenția complicațiilor Diabetului zaharat

Odată diagnosticat Diabetul zaharat, se recomandă ca pacienții să fie examinați în mod regulat în vederea diagnosticării eventualelor afecțiuni ale nervilor și tulburări circulatorii, pentru a descoperi și trata posibilele complicații într-un stadiu incipient. În timpul consultației medicale, după o discuție amănunțită cu pacientul pe marginea simptomatologiei, medicul va testa tensiunea arterială și reflexele nervoase. Pentru testarea sensibilității nervoase sunt folosite următoarele teste: testul diapazonului pentru a evalua sensibilitatea vibratorie, testul cu monofilamentul pentru evaluarea sensibilității tactile şi la presiune, precum și testul cu tip-termul pentru evaluarea sensibilității termice.

Un stil de viață sănătos ajută la prevenirea complicațiilor Diabetului zaharat

Pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor Diabetului zaharat și a stopa evoluția celor deja existente, pot fi luate anumite măsuri. Pe primul loc se situează renunțarea la consumul de alcool și la fumat. Fumatul afectează suplimentar vasele de sânge deja afectate de nivelul ridicat al glicemiei. Alcoolul fiind o neurotoxină va trebui evitată în mod special de către pacienții diagnosticați cu Neuropatie Diabetică. În cazul consumului de alcool, ficatul care metabolizează alcoolul consumat, nu poate să-și îndeplinească concomitent și la fel de bine rolul de reglare a nivelului glucozei din sânge. Acest lucru conduce la hipoglicemie. 

Diabetische Folgeerkrankungen Gemüse

O dietă sănătoasă și echilibrată însoțită de suficiente exerciții fizice, precum și evitarea creșterii în greutate, vă va ajuta să rămâneți fără simptome pentru mai mult timp, în ciuda existenței Diabetului zaharat. Separat de testarea glicemiei, trebuie monitorizate atât tensiunea arterială, cât și nivelul lipidelor sanguine cu scopul de a proteja în plus vasele de sânge. Deoarece administrarea  metforminului pentru tratamentul Diabetului zaharat poate conduce la scăderea nivelului sanguin de Vitamina B12, este recomandată dozarea periodică a acestei vitamine.

  1.     Barkai, L., Demeter, J., Ferencz, V., Hermany, Z., Istenes, I., Izbeki, F., Jermendy G., Kempler, P., Kerenyi, Z., Keresztes, K., Kiss, G., Kollai, M., Komoly, S., Korei, E., Molnar, G. A., Osztovits, J., Pogatsa, G., Pusztai, A., Putz, Z., Rosztoczy, A., Stella, P., Szalay, F., Tamas, G., Tisler, A., Varkonyi, T., Winkler, G., Wittmann, I., Wittmann, T. Neuropathies. A Global Clinical Guide. Budapest: Zafir Press; 2012
  2.    Jaiswal M et al. SEARCH for Diabetes in Youth Study. Diabetes Care 2017; 40: 1226-1232. DOI: doi.org  
  3.    Prevalence and Characteristics of Painful Diabetic Neuropathy in a Large Community-Based Diabetic Population in the UK. Diabetes Care, 2011; 34: 2220-2224

 

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

Citește mai mult