Interviu cu Dr. Daciana-Nicoleta Dascălu

Medic primar medicină internă

Doamna Doctor, care este rolul vitaminei B12?

Vitamina B12 reprezintă una dintre cele mai importante resurse, dintre cele cunoscute până astăzi, împotriva anemiei. Având un rol important de coenzimă în metabolismul acizilor nucleici și maturizarea hematiilor, vitamina B12  participă la procesul de reînnoire celulară, intervine în procesul de maturizare a globulelor roșii, participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor, contribuie la funcționarea normală a celulelor și are rol benefic asupra tractului gastrointestinal. În plus, are un rol important și în protejarea celulelor hepatice, datorită proprietății ei de a împiedica depunerea grăsimilor în ficat. Chiar dacă este hidrosolubilă, vitamina B12 se poate acumula în ficat, în plămâni, în splină sau în rinichi. Este esențială în transformarea homocisteinei în metionină, un aminoacid esențial folosit, printre altele, în constituirea proteinelor. Se găsește în majoritatea produselor de origine animală - carne de vită, de pui, de porc (în special în ficat și rinichi), în produsele lactate, ouă, hering, macrou, ton, somon, fructe de mare (crabi, scoici sau stridii). 

Care este cauza deficitului de vitamina B12 la pacienţii cu diabet?

Se pare că metforminul este cauza deficitului de vitamina B12 în aprox. 1 din 20 de cazuri, modificările biologice fiind sesizabile biochimic la aproximativ 3-4 luni de la inițierea tratamentului antidiabetic oral, însă este nevoie de 5 până la 10 ani de expunere la metformin pentru a constata un deficit simptomatic. În ficat există un depozit de cel puțin 2500 micrograme de B12, iar la o rată de utilizare zilnică de 1-2 micrograme este de așteptat ca rezerva să se epuizeze în câțiva ani. De asemenea, la pacienții cu deficit de B12 se pot constata valori serice crescute ale homocisteinei și acidului metilmalonic. Mecanismele prin care metforminul induce deficitul de vitamină B12 sunt multifactoriale și includ efecte asupra motilității intestinale, asupra creșterii bacteriene intestinale și/sau afectarea captării calciu-dependente a complexului vit. B12/factor intrinsec la nivelul ileonului terminal și intestinului subțire.

Care sunt consecințele deficitului de vitamina B12 la aceşti pacienţi?

Se știe că deficitul de vitamină B12 este relaționat cu neuropatia periferică, însă aceasta este și o complicație frecventă a diabetului zaharat. Confuzia clinicianului între cele două tipuri de neuropatie poate întârzia cu mult diagnosticul corect și amâna inutil inițierea tratamentului cu B12. Suplimentarea va remedia anomaliile hematologice în câteva zile/săptămâni și va opri progresia afectării fibrelor nervoase (fără a putea să inducă o reversie completă a degradării mielinei), îmbunătățind însă în doar câteva luni simptomatologia neurologică și psihiatrică. 

Ce ne spun studiile?

Un studiu multicentric care a urmărit timp de 4 ani un număr de 390 pacienți cu DZ tratați cu metformin sau insulină a constatat că în lotul aflat pe metformin a existat un risc crescut de deficit de B12 și niveluri scăzute ale vitaminei comparativ cu lotul placebo, incidența fiind cu atât mai mare cu cât durata terapiei era mai mare. Autorii menționează în concluzii că este prudentă monitorizarea periodică a valorii B12 la acești pacienți.

O analiză pe un subgrup de pacienți cu diabet extras din studiul REGARDS (Reasons for Geographic And Racial Differences in Stroke 2003-2007), desfășurat în SUA, a demonstrat prezența semnificativă a deficitului de vit. B12 la lotul tratat cu metformin (409 pmol/L), comparativ cu lotul de diabetici fără metformin (485 pmol/L; P<0.01). În același lot, valoarea vitaminei B12 la pacienții care au avut suplimentarea dietei cu produse cu vitamina B12 era de 509 pmol/L, comparativ cu cei care nu utilizau produse cu vitamina B12 (376 pmol/L; p<0.01).   

 

Însă, în multe situații clinice aportul oral de vitamină B12 este de preferat celui injectabil atât din punct de vedere al complianței, cât și al beneficiilor curative. În acest sens, în literatura de specialitate se regăsesc tot mai multe recomandări de a doza periodic (anual) nivelul B12 la pacienții cu diabet utilizatori de metformin, chiar înainte de evidența clinică a neuropatiei sau de a utiliza administrarea orală intermitentă de vitamina B12 împreună cu metforminul.  

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

Citește mai mult