Cum vă puteți proteja mușchii de deficitul de magneziu

 

Magneziul este implicat în multe funcții esențiale ale organismului. La nivelul mitocondriilor, uzinele energetice ale celulelor, acesta este implicat în generarea energiei indispensabile pentru toate procesele biologice. Magneziul activează circa 600 de enzime în corp, și asigură stocarea și eliberarea unor hormoni, precum insulina. Este implicat în producția de neurotransmițători, precum serotonina, și protejează mușchiul cardiac împotriva stresului. La nivelul scheletului, constituie un factor esențial pentru sănătatea oaselor. Nu în cele din urmă, la nivelul mușchilor, magneziul, împreună cu calciul, este responsabil pentru buna funcționare musculară.

TEME DISCUTATE

Care este rolul magneziului la nivelul mușchilor?

Un raport echilibrat între magneziu și calciu este vital pentru o funcție musculară sănătoasă. Calciul este responsabil pentru contracția musculară, în timp ce magneziul pentru relaxarea mușchilor. Magneziul controlează transmiterea impulsurilor de la nervi la mușchi, asigură prevenirea influxului continuu de calciu și diminuarea excitabilității nervilor – ceea ce conduce la relaxarea musculară. Pentru adulții sănătoși, Societatea de Nutriție din Germania recomandă un aport zilnic de magneziu de 300-400 mg, în funcție de vârstă și de sex. Dacă există un deficit de magneziu, calciul este stocat în exces în muşchi și aceştia nu se mai pot relaxa. În consecinţă, apar crampele musculare dureroase.

Crampele musculare şi alte consecinţe ale deficitului de magneziu: Simptomele deficitului de magneziu

Chiar și o carență ușoară de magneziu scade nivelul de energie produs la nivel celular și poate contribui la stări nespecifice de oboseală, care nu pot fi asociate întotdeauna cu deficitul de magneziu. Legătura cu deficitul de magneziu devine mai evidentă odată cu apariţia crampelor musculare, mai ales în timpul somnului. Crampele musculare apar mai frecvent la nivelul gambei, degetului mare şi labei piciorului.

Muskeln Füße

De asemenea, deficitul de magneziu poate fi asociat cu tulburări ale ritmului cardiac, palpitații și hipertensiune arterială – deoarece inima este, până la urmă, un mușchi, care funcţionează optim când există un echilibru între contracţia şi relaxarea musculară şi când beneficiază de o concentrație normală de electroliți. Printre alte manifestări ale deficitului de magneziu se numără spasme ale ochilor și colțurilor gurii. Conform celor mai recente studii medicale, persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniştite, care afectează calitatea vieţii prin oboseală generată de tulburările de somn, se simt mai bine după administrarea de magneziu. La femei, deficitul de magneziu poate intensifica durerile menstruale și provoca contracții premature în timpul sarcinii.

Care sunt categoriile vulnerabile la deficitul de magneziu?

Deficitul de magneziu se instalează în momentul când nevoia de magneziu crește subit și nu mai poate fi acoperită printr-o dietă normală. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în timpul sarcinii și al alăptării, în perioadele de stres, la persoanele în vârstă sau în cazul pierderilor de apă – adică oricând se elimină mai mult magneziu prin transpirație excesivă, urină, vomă sau diaree. Totodată, persoanele care urmează un anumit tratament medicamentos pentru un timp îndelungat, sunt mai predispuse la deficit de magneziu. Este vorba de medicaţia diuretică, care are ca şi efect secundar pierderea unei importante cantităţi de magneziu. De asemenea, pacienții supuși chimioterapiei cu citostatice, precum cisplatină, sau care iau corticoizi, elimină mai uşor magneziu. O altă categorie afectată de deficitul de magneziu sunt pacienţii cu diabet zaharat tip 1 şi 2, mai mult de 60% dintre aceştia având pierderi urinare importante de magneziu. Persoanele care suferă de HIV, cancer, afecțiuni pancreatice sau ale ficatului au probleme în a asimila magneziul. Și femeile care folosesc contraceptive orale pentru o perioadă îndelungată pot fi afectate de deficitul de magneziu. Contraceptivele orale produc depleţie de magneziu şi cresc nivelul calciului, modificând raportul calciu – magneziu, cu posibile consecinţe cardiovasculare. Magneziul previne şi evenimentele trombembolice pe care aceste preparate le pot induce.

La ce trebuie să fie atente persoanele active care suferă de deficit de magneziu?

Persoanele foarte active nu numai că își supun mușchii unui efort foarte mare, dar și transpiră excesiv – iar nevoia de magneziu crește vertiginos. În special, sportivii de performanţă, al căror corp este expus la efort îndelungat, pot fi serios afectați de deficitul de magneziu. Magneziul ajută la creşterea rezistenţei şi a capacităţii de efort.

Majoritatea băuturilor izotonice pentru sportivi conțin o doză mică de magneziu şi o cantitate mare de zahăr. Având în vedere că organismul nu are prea multe resurse disponibile pentru digestie în timpul efortului fizic, băuturile pe bază de magneziu trebuie consumate în special în etapa de recuperare post efort pentru a obține efectul maxim.

Profilaxia deficitului de magneziu

O dietă echilibrată care include germeni de grâu, avocado, semințe de floarea soarelui și de dovleac, și apă minerală bogată în magneziu, acoperă parţial necesarul de magneziu și diminuează riscul apariţiei deficitului de magneziu.

În schimb, dacă necesarul de magneziu este crescut sau dacă s-a instalat deja un deficit de magneziu, trebuie urmat un tratament cu magneziu pentru a compensa carența. Deficitul de magneziu fiind o problemă cronică, la fel ar trebui administrată şi terapia cu magneziu – pe o perioadă lunga de timp. Există multe tipuri de magneziu, diferenţiate între ele prin sarea de magneziu din compoziţie. Cele mai bune săruri de magneziu sunt cele organice – acetat, metionat, ascorbat sau orotat de magneziu, ele având o mai bună absorbţie şi eficienţă. Sărurile anorganice de magneziu – clorură, sulfat, oxid de magneziu – se absorb foarte greu în organism şi din această cauză pot avea efecte laxative, ceea ce este contraproductiv într-un deficit de magneziu.

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

Citește mai mult